Medisch  >  Op het spoor van een hersennetwerk dat 6 psychiatrische aandoeningen gemeen hebben

Op het spoor van een hersennetwerk dat 6 psychiatrische aandoeningen gemeen hebben

Psychiatrische aandoeningen worden vaak apart onderzocht. Maar tot de helft van de patiënten die beantwoorden aan de criteria van een gegeven psychiatrische aandoening, vertoont ook criteria van een andere aandoening, waardoor het moeilijk wordt de juiste diagnoses te stellen en een juiste behandeling voor te schrijven.

De resultaten van de behandeling zijn minder goed bij patiënten met twee of meer psychiatrische aandoeningen dan bij patiënten met slechts één aandoening. Die patiënten vertonen ook grotere functionele uitvalsverschijnselen en lopen meer kans voortijdig te overlijden.

Er zijn genetische, neurobiologische en epidemiologische aanwijzingen dat de psychiatrische comorbiditeit een gevolg is van gemeenschappelijke risicofactoren. Elke psychiatrische aandoening verhoogt significant het absolute risico op ontwikkeling van latere psychiatrische problemen. Het is dan ook niet verrassend dat veel vormen van psychotherapie en geneesmiddelen de symptomen van verschillende aandoeningen verlichten.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: