Medisch  >  Covid-19 : Europese ministers stemmen violen over AstraZeneca-vaccin

Covid-19 : Europese ministers stemmen violen over AstraZeneca-vaccin

BRUSSEL 07/04 - De Europese ministers van Volksgezondheid overleggen woensdagavond over het gebruik van het coronavaccin van AstraZeneca. Ze zullen proberen hun beleid op elkaar af te stemmen en zullen in hun beoordeling rekening houden met de conclusie van het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (PRAC) van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA).

Dat maakt de Portugese minister Marta Temido bekend, die de vergadering zal voorzitten. Wegens ongerustheid over mogelijke bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin dienen verschillende Europese landen het alleen nog maar toe aan hun 55- of 60-plussers. Ze zijn ongerust over een zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie), die mogelijk door het vaccin veroorzaakt kan worden. Woensdag om 16 uur maakt het PRAC, een van de wetenschappelijke comités van het EMA, de bevindingen van zijn onderzoek naar het vaccin bekend.

De topman vaccinatiestrategie van het EMA, de Italiaan Marco Cavaleri, zei dinsdag al dat hij tot de conclusie was gekomen dat er inderdaad een verband bestaat tussen vaccin en de bloedproblemen, die intussen bij enkele tientallen gevaccineerde Europeanen zouden zijn opgetreden. Maar hij voegde er meteen aan toe dat de voordelen van het vaccin nog altijd groter zijn dan de risico's. Het EMA zal later op de dag ook deelnemen aan de vergadering van de EU-ministers van Volksgezondheid. Het opzet van die informele videovergadering is om "de posities van de EU-landen te harmoniseren", ook om de verspreiding van desinformatie over het AstraZeneca-vaccin tegen te gaan.

 

GEJ • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: