Medisch  >  Covid-19: Minister Beke pleit voor vaccinatie 16- en 17-jarigen tegen 11 juli

Covid-19: Minister Beke pleit voor vaccinatie 16- en 17-jarigen tegen 11 juli

BRUSSEL 16/05 - Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) wil dat ook zestien- en zeventienjarigen in Vlaanderen tegen 11 juli een inenting met het coronavaccin kunnen krijgen. Dat heeft hij zondag verklaard in VTM NIEUWS. Halfweg augustus hoopt Beke de volledige vaccinatiecyclus te kunnen afronden. De taskforce vaccinatie spreekt van een haalbare kaart.

De minister mikte al langer op 11 juli om alle volwassenen in Vlaanderen een eerste prik in de arm te kunnen geven. Het gaat dan om mensen ouder dan 18 jaar. Beke gaat er echter van uit dat een nieuw advies van de Hoge Gezondheidsraad ook voor jongeren van 16 en 17 jaar een vaccinatie zal aanbevelen. Alles hangt af van de leveringen, maar de minister wil er alles aan doen om die jongeren ook tegen 11 juli te kunnen laten inenten.

De taskforce vaccinatie benadrukt dat het logistiek geen moeilijke opdracht is om de 16- en 17-jarigen mee op te nemen in de campagne, omdat er hoogstens twee tot drie dagen moeten worden toegevoegd aan het schema. Een mogelijke vaccinatie van 12- tot 15-jarigen later dit jaar wordt ook onderzocht, maar daarvoor is het nog wachten op extra gegevens en een advies van het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA).

Maandag start alleszins de vaccinatiecampagne voor de brede bevolking en gaan de uitnodigingen voor mensen onder de 65 jaar de deur uit. "We zijn on track", verzekerde Beke. Aanvankelijk was het overigens de bedoeling dat tegen het einde van de zomer alle Vlamingen hun tweede prik zouden hebben gekregen, maar Beke mikt daarvoor nu op twee weken eerder, dus in de week van 15 augustus. De inkorting van de periode tussen de twee inentingen met het vaccin van AstraZeneca speelt daarbij een rol. Ook de taskforce vaccinatie noemt de streefdatum van midden augustus een "haalbare kaart".

Ook in Wallonië gaat maandag overigens fase 2 van de vaccinaties in, dus de inentingen van het brede publiek jonger dan 65 jaar. De uitnodigingen worden per leeftijdscategorie verstuurd. In sommige provincies is die fase al ingezet en zitten ze al aan mensen jonger dan 45 jaar.

"Dankzij de significante toename van de leveringen van vaccins in de loop van mei, zal de laatste grote etappe van de vaccinatiecampagne aan een mooi tempo kunnen vooruitgaan", zegt bevoegd minister Christie Morreale (PS). Voor de week van 17 mei zullen bijna 200.000 vaccins worden toegediend in de Waalse centra en antennes. Deze week werden daar overigens al bijna 210.000 mensen gevaccineerd. In totaal kreeg 45,2 procent van de Waalse volwassenen al een prik in de arm, terwijl 14,4 procent volledig gevaccineerd werd.

Volgende week start Wallonië ook de pilootfase van de vaccinatie van kwetsbare mensen. Op acht plaatsen zullen bijvoorbeeld daklozen, mensen zonder papieren, mensen met mentale problemen of met verslavingfen worden ontvangen. Daarvoor wordt het vaccin van Johnson & Johnson gebruikt. Daar is maar één dosis van nodig.

"Qua snelheid van de campagne doet Wallonië het erg goed, zelfs een beetje beter dan Vlaanderen", stelde coronacommissaris Pedro Facon zondag op RTL-TVi. De vaccinatiegraad bij de oudsten of bij de mensen met comorbiditeit ligt lager in het zuiden van het land. Facon rekent op de kracht van de overtuiging van de professionals (zoals huisartsen) omdat cijfer nog op te krikken. "Wanneer veel mensen een vaccin zullen gekregen hebben, zullen de laatsten dat wellicht ook willen."

Hij ziet geen reden om sneller te versoepelen in het noorden dan in het zuiden. "We zijn een klein land. De inwoners van Vlaanderen en Wallonië werken in Brussel, dus we mogen geen te grote variaties zien tussen entiteiten."

BIN/POL/LOD/GVS/VOC • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: