Medisch  >  Covid-19: Pfizer/BioNTech-vaccin ook zeer effectief bij twaalf- tot vijftienjarigen

Covid-19: Pfizer/BioNTech-vaccin ook zeer effectief bij twaalf- tot vijftienjarigen

CINCINNATI 27/05 - Het vaccin van Pfizer/BioNTech vertoont ook bij jongeren tussen twaalf en vijftien jaar een hoge werkzaamheidsgraad. Dat blijkt donderdag uit de publicatie van de resultaten van een studie bij 2.260 kinderen in de New England Journal of Medicine. Het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA spreekt zich vrijdag uit over de toelating van het vaccin voor deze leeftijdscategorie.

Kinderen en jongeren lopen in vergelijking met volwassenen een minder grote kans om een zware Covid-infectie door te maken. Ze spelen echter wel een belangrijke rol bij de verspreiding van het virus en hun vaccinatie is ook belangrijk in het streven naar het bereiken van groepsimmuniteit.

Uit een studie bij 2.260 twaalf- tot vijftienjarigen, van wie ongeveer de helft het vaccin en de helft een placebo kreeg toegediend, blijkt nu dat de entstof ook in deze leeftijdscategorie zeer effectief is. In de groep die twee doses kreeg toegediend, liep niemand een besmetting op, terwijl in de placebogroep zestien infecties werden geregistreerd. Daardoor omschrijven de onderzoekers de werkzaamheid als honderd procent. Uit laboanalyses bleek de immuunrespons zelfs groter dan bij jongvolwassenen tussen 16 en 25 jaar.

Bovendien blijken de bijwerkingen mild van aard. Sommige proefpersonen klaagden over pijn ter hoogte van de prikplaats, vermoeidheid, hoofdpijn en koorts. De bijwerkingen komen vaker voor na de tweede prik, maar verdwijnen meestal na een aantal dagen. Ernstige bijwerkingen werden niet waargenomen.

De onderzoekers willen de werkzaamheid van het coronavaccin nu ook onderzoeken bij nog jongere kinderen en zwangere vrouwen.

Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA gaf begin mei al zijn fiat voor de toediening van het vaccin aan de groep twaalf- tot vijftienjarigen. Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA buigt zich vrijdag over het dossier. Verwacht wordt dat het licht ook daar op groen zal worden gezet.

BTL/ALG/MAY/VRW • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: