Medisch  >  Covid-19: Internationale organisaties WHO, WTO en WIPO gaan beter samenwerken in strijd COVID

Covid-19: Internationale organisaties WHO, WTO en WIPO gaan beter samenwerken in strijd COVID

GENEVE 25/06 - Verschillende internationale organisaties willen een betere samenwerking aangaan, om in de strijd tegen het coronavirus de toegang tot vaccins en technologieën te verhogen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal samen met de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en de Wereldorganisatie voor de intellectueel eigendom (WIPO) een gezamenlijk platform oprichten om de lidstaten beter te ondersteunen.

Dat blijkt donderdag uit een mededeling van de WHO. De leiders van de drie organisaties hadden vorige week dinsdag tijdens een overleg overeenstemming bereikt over de oprichting van dat platform. Ze kwamen ook overeen om zich in te zetten voor een zo breed mogelijke toegang tot coronavaccins. WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus heeft al herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat hij een tijdelijke opheffing van de intellectuele eigendomsrechten op die vaccins wil. Dat moet het mogelijk maken om de productie op te schroeven. Maar daarover bestaat onenigheid tussen de lidstaten van de Wereldhandelsorganisatie. De bedoeling van het gezamenlijke platform is om via een "éénloketsysteem" alvast bijstand te verlenen aan de lidstaten.

"Het platform voor technische bijstand zal met name landen ondersteunen bij het beoordelen van en bij het stellen van prioriteiten rond onvervulde behoeften aan COVID-19-vaccins, -geneesmiddelen en -verwante technologieën", zo wordt in de mededeling uitgelegd. Het platform moet landen ook "tijdige en gepaste technische bijstand verlenen bij het ten volle benutten van alle beschikbare mogelijkheden om toegang te krijgen tot vaccins, geneesmiddelen en technologieën". Daarnaast willen de drie internationale organisaties ook zorgen voor een betere doorstroming van informatie naar beleidsmakers en experts. Daarvoor worden vanaf september verschillende workshops opgestart. 

Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: