Medisch  >  Domus Medica maakt zich zorgen om het Covid Safe Ticket

Domus Medica maakt zich zorgen om het Covid Safe Ticket

BRUSSEL 19/07 - Huisartsenvereniging Domus Medica maakt zich zorgen over het gebruik van het Covid Safe Ticket en de bijhorende Covid Safe App. "Het is belangrijk dat het Covid Safe Ticket waterdicht is, dat het feilloos werkt en dat zeker is dat het Ticket van een persoon ook echt over die persoon gaat", waarschuwt Roel Van Giel, voorzitter van Domus Medica.

Het Overlegcomité van de verschillende regeringen heeft maandag besloten dat het Covid Safe Ticket vanaf 13 augustus ingezet mag worden voor buitenevenementen en vanaf 1 september voor binnenevenementen. De vooropgestelde drempel van 5.000 bezoekers wordt dan verlaagd naar 1.500 bezoekers. Als evenementen gebruik maken van het Covid Safe Ticket, vervallen de mondmaskerplicht en de afstandsregels. Het Covid Safe Ticket is beschikbaar in de Covid Safe App voor mensen die volledig beschermd zijn door een coronavaccin, die in de voorbije zes maanden genezen zijn van Covid-19 en over een herstelcertificaat beschikken, of die over een negatieve PCR-test beschikken.

"In Nederland is het misgelopen met een dergelijke app: er is misbruik van gemaakt en fraude mee gepleegd. Als dat gebeurt, kunnen besmette personen toegang krijgen tot evenementen en aangezien ze geen mondmasker moeten dragen en geen afstand moeten houden, kan het virus zich snel en op grote schaal verspreiden", zegt Van Giel.

Hij ziet nog een hindernis: de testcapaciteit. "Grote evenementen trekken jongeren aan die niet gevaccineerd zijn en zij hebben allemaal een negatieve PCR-test nodig. Wij zijn benieuwd naar de voorspellingen van de regering over het extra aantal PCR-testen, want als de test- en triagecentra vollopen, komen mensen bij de huisarts terecht", geeft Van Giel aan.

Het toelaten van grote evenementen beschouwt de huisartsenvereniging overigens nog steeds als een gemiste kans. "Men neemt een groot risico en dat hadden we liever anders gezien. Misschien zijn er nog burgemeesters, zoals de burgemeesters van Rumst en Boom, die geen vergunningen toekennen aan grote evenementen op hun grondgebied", zegt Van Giel.

Toch stemmen andere beslissingen van het Overlegcomité de huisartsenvereniging tevreden, zoals het verstrengen van de controle op reizigers en het handhaven van de mondmaskerplicht en de afstandsregels. "Het Overlegcomité geeft een belangrijk signaal aan de maatschappij: de pandemie is nog niet voorbij, we moeten de basismaatregelen in stand houden. Dat is een andere boodschap dan in andere landen. Het is belangrijk dat dat signaal gegeven wordt."

BIN/ALG/BOB/HDB • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: