Medisch  >  Brussel gaat ook in winkels vaccineren, doelstelling is 16.000 eerste prikken

Brussel gaat ook in winkels vaccineren, doelstelling is 16.000 eerste prikken

BRUSSEL 24/08 - De hele maand september kunnen klanten van Primark, Action, Ikea en Carrefour in Brussel een vaccin tegen Covid-19 krijgen, zo schrijft De Morgen dinsdag. Met de actie, in samenwerking met de handelsfederatie Comeos, wil Brussel de lage vaccinatiegraad omhoog krijgen.

"De vaccinatiegraad in Brussel ligt heel laag", zegt Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van Comeos, in de krant. Brussel telt slechts 60 procent volledig gevaccineerde volwassenen, tegenover 88 procent in Vlaanderen. In gemeenten als Molenbeek en Anderlecht is dat zelfs slechts 50 procent.

"We stellen vast dat verschillende doelgroepen niet of nauwelijks bereikt worden via de reguliere kanalen van de overheid of de media. Het is een feit dat wij iedereen bereiken, want iedereen gaat winkelen." En dus selecteerde Comeos vier ketens waar veel volk uit de bewuste doelgroep komt.

Een vaccinatiebus op de parking of een medisch team in de winkelruimte zelf zal de mensen ertoe aansporen een vaccin te laten zetten. De vaccins zijn van Johnson & Johnson, waarvan slechts één prik nodig is.

Als de campagne een succes is, zal Comeos die misschien herhalen in andere grootsteden zoals Antwerpen.

Nieuwe doelstelling

Om de Brusselse achterstand in de vaccinatiegraad in te halen, heeft de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie de doelstelling naar voren geschoven om in de komende weken 16.000 eerste prikken per week te zetten. Dat maakte Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, dinsdag bekend op een persmoment.

Bij de start van het nieuwe schooljaar worden verschillende nieuwe initiatieven in het leven geroepen om tegen eind oktober een vaccinatiegraad van minstens 60 tot 65 procent te halen. Uit nieuwe voorspellingen van de Universiteit Hasselt blijkt dat die vaccinatiegraad nodig is om de piek van een vierde golf tot een minimum te beperken.

BIN/ALG/VDH • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: