Medisch  >  Pijnstillerverkoop stijgt naar jaareinde toe door zwak punt in maximumfactuur (UAntwerpen)

Pijnstillerverkoop stijgt naar jaareinde toe door zwak punt in maximumfactuur (UAntwerpen)

ANTWERPEN 16/09 - Onderzoekers stellen vast dat chronisch zieken en mensen met een lager inkomen sinds 2015 vaak een voorraad pijnstillers inslaan naar het einde van het jaar toe. "Het gevolg van een verandering in het systeem van de maximumfactuur", zegt prof. Hans De Loof van UAntwerpen. "Maar niet zonder risico's, want opioïden zijn niet onschuldig."

De maximumfactuur zorgt ervoor dat mensen beschermd worden tegen torenhoge medische kosten. Wie medicatie nodig heeft, moet uit eigen zak remgeld betalen. Afhankelijk van de sociale situatie is er een plafond op het bedrag dat de patiënt zelf moet betalen: eens dat bedrag overschreden is, neemt het ziekenfonds de volledige factuur voor zijn rekening.

"Vanzelfsprekend zijn wij niet tegen sociale maatregelen die het remgeld beperken", legt Hans De Loof uit. "Dat is absoluut noodzakelijk om kwetsbare groepen toegang tot een goede medische behandeling te garanderen. Maar in de praktijk werkt het systeem niet altijd even goed en zijn er zelfs risico's aan verbonden. Dat toont ons onderzoek aan naar de verkoop van morfineachtige geneesmiddelen, op basis van opioïden."

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: