Nieuws  >  Vlaams-Brabantse patiënten voortaan naar dichtste Nederlandstalige ziekenhuis gebracht

Vlaams-Brabantse patiënten voortaan naar dichtste Nederlandstalige ziekenhuis gebracht

BRUSSEL 17/03 Patiënten uit Vlaams-Brabant die met de ziekenwagen naar een ziekenhuis vervoerd worden, kunnen er voortaan voor kiezen om niet naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te worden gebracht als dat Franstalig is en zij zelf Nederlands spreken. De patiënten mogen opteren voor een Nederlandstalig ziekenhuis, op voorwaarde dat de extra rijtijd maximaal 12 minuten bedraagt. Provincie Vlaams-Brabant lanceert vrijdag een informatiecampagne om de nieuwe regels breder bekend te maken.

Het probleem situeert zich voornamelijk in het westen van Brussel en in de Druivenstreek. Patiënten uit de westelijke regio van Brussel worden vaak naar Franstalige ziekenhuizen in Ukkel en Anderlecht gebracht, mensen uit de Druivenstreek naar Saint-Luc in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Slechts 12 procent van de mensen uit Hoeilaart in de Druivenstreek worden met de ziekenwagen naar een Nederlandstalig ziekenhuis vervoerd. Voor Overijse ligt het percentage op 13, voor Sint-Genesius-Rode op 12. In het noorden van Vlaams-Brabant stelt het probleem zich minder: deze patiënten gaan veelal naar het Nederlandstalige ziekenhuis UZ Jette.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: