Nieuws  >  FAGG waarschuwt voor inname van te hoge concentraties aan vitamine D (2)

FAGG waarschuwt voor inname van te hoge concentraties aan vitamine D (2)

Het FAGG waarschuwt dat specialiteiten met een hoge concentratie aan vitamine D of vitamine D-derivaten gevaarlijk kunnen zijn bij een te hoge inname. Dat doet het federaal geneesmiddelenagentschap nadat een oudere persoon onlangs overleed omdat hij twee maanden lang dagelijks een hoog gedoseerde vitamine D-capsule had ingenomen. Het is absoluut noodzakelijk om de doseringsaanbevelingen op te volgen, klinkt het.

Er bestaan veel geneesmiddelen en voedingssupplementen op basis van vitamine D of vitamine D-derivaten en ze worden vaak in verschillende doseringen aangeboden. Die producten kunnen gemakkelijk een intoxicatie veroorzaken wanneer er fouten in de dosering worden gemaakt.

Dat gebeurde ook bij een oudere persoon, die overleed nadat hij twee maanden lang dagelijks een hoog gedoseerde vitamine D-capsule had ingenomen, terwijl een maandelijkse toediening was voorgeschreven. De patiënt werd apathisch. Een bloedonderzoek bevestigde hypercalciëmie (te hoog calciumgehalte in het bloed, red.) en hypervitaminose D. 

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: