Nieuws  >  Voorstel Zorgnet-Icuro: minst zorgbehoevende ouderen straks niet meer in rusthuis

Voorstel Zorgnet-Icuro: minst zorgbehoevende ouderen straks niet meer in rusthuis

BRUSSEL 20/11 - Om de toenemende vergrijzing op te vangen, zijn er tegen 2030 7.000 extra kamers nodig in de Vlaamse woonzorgcentra. Dat zegt Margot Cloet, topvrouw van Zorgnet-Icuro, de koepel van meer dan 300 woonzorgcentra, maandag in Gazet Van Antwerpen. De zorgkoepel stelt in een aanvullend persbericht ook voor om in de toekomst een andere woonzorgvorm te voorzien voor mensen met een "lichter" zorgprofiel.

Door de snelle vergrijzing - er zijn nu 220.000 85-plussers, over tien jaar zijn er dat bijna 300.000 en tegen 2040 350.000 - zijn er extra maatregelen nodig. De rusthuisbedden zouden volgens de koepelorganisatie niet meer gebruikt kunnen worden door ouderen die nog zelfstandig genoeg zijn. 

Zorgnet-Icuro wil de minst zorgbehoevende bejaarden, de zogenaamde O- en A-profielen, geleidelijk uit de woonzorgcentra weren. Zij maken vandaag nog 15 procent van de rusthuisbewoners uit. "Deze mensen kunnen via andere vormen van ouderenzorg opgevangen worden, zoals thuis- en gezinszorg", zegt Cloet.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: