Nieuws  >  Vorig jaar 12,6 procent meer euthanasie in België

Vorig jaar 12,6 procent meer euthanasie in België

BRUSSEL 03/03 - De euthanasiecommissie heeft vorig jaar in België 2.655 gevallen van euthanasie geregistreerd. Dat zijn er 12,6 procent meer dan in 2018. Volgens chirurg Luc Proot, lid van de commissie, zit de stijging vooral bij kankerpatiënten. "De artsen staan meer open om erover te praten", zegt hij.

Het zijn voornamelijk patiënten tussen 60 en 89 jaar die euthanasie krijgen. Maar 1,5 procent was jonger dan 40 jaar. Er was vorig jaar ook één registratiedocument over euthanasie bij een oordeelsbekwame minderjarige patiënt. De meeste gevallen van euthanasie (43,8 procent) werden thuis uitgevoerd, terwijl 38,3 procent in een ziekenhuis gebeurde en 15,9 procent in verpleeg- en verzorgingshuizen.

De voornaamste categorieën van aandoeningen die aanleiding gaven tot een euthanasieverzoek, waren ofwel kwaadaardige aandoeningen (kankers) of een combinatie van verschillende ernstige en ongeneeslijke aandoeningen die niet meer voor verbetering vatbaar waren en die ernstige handicaps veroorzaakten tot orgaanfalen toe. De overgrote meerderheid van de patiënten was terminaal.

HED • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: