Nieuws  >  Gaan we na de pandemie verder ziekten bestrijden of de gezondheid beschermen? (opinie)

Gaan we na de pandemie verder ziekten bestrijden of de gezondheid beschermen? (opinie)

Opinie

BRUSSEL 03/05 - De door Covid-19 veroorzaakte gezondheidscrisis vertraagt zeer langzaam. Ook al is deze nog lang niet voorbij - gezien de ziekenhuisopnames met moeite onder de 100 per dag komen, zoals aanbevolen door viroloog Marc Van Ranst - is het tijd om de toekomstige organisatie van de zorg onder de loep te nemen.

De bevolking heeft duidelijk begrepen wat ze in deze tijd aan de zorgverleners in het ziekenhuis te danken heeft. Elke avond krijgen deze zorgverleners applaus, ook al is dit niet meer dan een dunne pleister op een open wonde die lang geleden door de overheid is gemaakt.

Aan de andere kant vindt dezelfde bevolking het moeilijk te begrijpen waarom ze in een rampsituatie als deze de huisarts, in wie ze het volste vertrouwen hebben, niet meer mogen zien. Nog steeds weerklinkt in hun oren: "Zijn er problemen, praat dan met uw arts".  Vandaag is de boodschap anders: "Ben je ziek? Ga vooral niet naar je dokter". Een boodschap die voor sommigen even surrealistisch is als Magritte's "Dit is geen pijp"!

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: