Nieuws  >  Weigering tot opname van bejaarde patiënten tijdens de pandemie (opinie dochter van arts)

Weigering tot opname van bejaarde patiënten tijdens de pandemie (opinie dochter van arts)

Opinie

BRUSSEL 26/05 - Ik wil reageren op twee artikels in de pers (1, 2), waarin te lezen is dat artsen door de familie soms sterk onder druk worden gezet om bejaarden in het ziekenhuis op te nemen. Tal van getuigenissen van families, leden van het verzorgend personeel, de directie van woon-zorgcentra en zelfs artsen bevestigen dat ouderen die in een woon-zorgcentrum verblijven, en/of bejaarde patiënten stelselmatig worden geweigerd. En ik benadruk dat sommige woon-zorgcentra bijzonder sterk zijn getroffen.

Als een ziekenhuisopname wordt geweigerd, is dat zogezegd in navolging van de richtlijnen en principes, die een billijke triage van de patiënten waarborgen. Iemand die het bestaan van die praktijk ontkent, heeft echt een vertekende kijk op de werkelijkheid van het terrein. 

Als een bejaarde met een verdacht klinisch beeld door de spoedafdeling met een taxi wordt teruggestuurd zonder diagnose of therapeutisch advies hoewel er bedden beschikbaar zijn, moet je je toch vragen stellen. Nederigheid en voorzichtigheid zijn wenselijk. Elke dag worden op meerdere niveaus fouten gemaakt. Sommige families hebben waarschijnlijk ten onrechte geloofd dat een zwaar zieke patiënt toch nog zou kunnen genezen, en er zijn waarschijnlijk ook artsen die wat overhaast hebben geoordeeld dat het geen zin heeft deze of gene patiënt te verzorgen. Of je dat nu wil of niet, het risico op verzadiging van de ziekenhuizen is nog altijd een grote bekommernis van de politici, de wetenschappelijke gemeenschap en de ziekenhuizen zelf. Sommige ziekenhuizen waren bijna op hun grenzen gestoten. 

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: