Nieuws  >  COVID-19: Onderzoekers zien geleidelijke verbetering mentaal welzijn

COVID-19: Onderzoekers zien geleidelijke verbetering mentaal welzijn

ANTWERPEN 27/05 - Sinds de eerste versoepelingen van de coronamaatregelen begin mei, gaat het de goede richting uit met het mentale welzijn van de Belgen. Die evolutie zien de onderzoekers achter de wekelijkse Grote Coronastudie van de UAntwerpen. Een kleine groep mensen met duidelijke indicaties van psychologische problemen, gaat wel in stijgende lijn.

De Grote Coronastudie bevroeg dinsdag voor de elfde keer hoe de Belgen de coronacrisis ervaren. Dit keer namen net geen 50.000 mensen deel. Sinds het begin van de studie polsen de onderzoekers, van UAntwerpen, UHasselt, KU Leuven en de ULB, naar het mentale welzijn van de respondenten. Gemiddeld nam het mentale welzijn stelselmatig af tot begin mei. Na de eerste week van mei - de eerste week dat er maatregelen versoepeld werden - gaat het volgens de onderzoekers de goede kant uit. Wel zit de Belg nog steeds slechter in zijn vel dan in juni 2018, toen Sciensano een grote Gezondheidsenquête organiseerde.

De onderzoekers merken ook op dat er een kleine groep mensen is met duidelijke indicaties van psychische problemen. Hun aandeel steeg van 1,5 procent bij het begin van de lockdown tot 6 procent nu. "Het is belangrijk dat we hen niet uit het oog verliezen", zegt onderzoeker Thomas Neyens.

Naast de bevindingen over het mentale welzijn, deden de wetenschappers ook vaststellingen over de soort besmettingen die mensen opliepen. Zo dachten uit de laatste drie bevragingen 303 respondenten te weten waar ze besmet werden met het virus. Exact 178 van hen wijzen naar de werkvloer als infectiebron, een opvallend groot aantal van hen (98) werkt in de zorgsector.

 

COR 399 • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: