Nieuws  >  Persoonlijke vraag: wat zou u doen als u besmet was met het coronavirus?

Persoonlijke vraag: wat zou u doen als u besmet was met het coronavirus?

Opinie

BRUSSEL 02/06 - Deze vraag is afkomstig van een collega tijdens een discussie op dit forum over het gebruik van hydroxychloroquine in de behandeling van ernstige corona infecties. Het debat was gestart naar aanleiding van de heisa en de (terechte) kritiek op de manier waarop in Marseille Prof. Didier Raoult de studie daarvan had aangepakt. Een diep menselijk bewogen collega reageerde met de vraag of ikzelf dan, bij gebrek aan bestaande behandelingen tegen corona, dit product -dat toch niet zonder biologische plausibiliteit was- zou weigeren in te nemen mocht ik op IZ zelf moeten beademd worden wegens corona pneumonie?

Auteur en verklaringen
Auteur en verklaringen

Ik begrijp deze vraag zeer goed, en voel vooral veel empathie voor de context waarin dergelijk type vragen tot stand komen.

De context

Even kort recapituleren: het waren de hoogtedagen van de infectie (als men dat woord mag gebruiken). Ziekenhuizen en zorgverleners, artsen en verpleegkundigen werden overspoeld. Er was tekort aan PPE, gebrek aan testen, gebrek aan apparatuur en plaats, en overbelasting van personeel dat vaak ook uitviel wegens besmetting. Er was angst, onzekerheid en twijfel. We zaten in het stijgende segment van de curve en de cijfers van het aantal doden die dag logen er niet om. Hulpverleners kwamen onder zware druk niet enkel door de toevloed van patiënten maar ook door de onmacht ze te kunnen helpen want behoudens ondersteuning en antibiotica beschikten (en beschikken ze nog steeds niet) over een etiologische behandeling.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: