Nieuws  >  En waarom niet vragen de levenswijze aan te passen om in aanmerking te komen voor terugbetaling van geneesmiddelen voor chronische ziekten? (opinie)

En waarom niet vragen de levenswijze aan te passen om in aanmerking te komen voor terugbetaling van geneesmiddelen voor chronische ziekten? (opinie)

Opinie

BRUSSEL 04/06 - De prevalentie van chronische ziekten is zeer hoog geworden. Chronische zieken hebben nu een veel hogere impact op de economie en de gezondheid dan acute ziekten, zelfs in tijden van het coronavirus. In 2012 zijn wereldwijd 56 miljoen mensen gestorven, van wie 38 (68%) aan chronische, niet-overdraagbare ziekten. Hart- en vaataandoeningen, kanker, diabetes en chronische luchtwegaandoeningen zijn samen goed voor meer dan 80% van die sterfte.

Een kwart van de Belgen heeft een verhoogde bloeddruk. 1 500 000 landgenoten nemen elke ochtend een statine in (tenminste als ze de behandeling goed naleven), de prevalentie van diabetes en prediabetes stijgt gestaag en ook het aantal ademhalingsziekten stijgt doordat de lucht almaar ongezonder wordt.

Door de vergrijzing van de bevolking zal de situatie alleen maar verergeren. Een kwart van de bevolking is momenteel ouder dan 65 jaar en tegen 2040 zal dat een derde zijn. Driekwart van de 65-plussers heeft minstens één chronische ziekte, zoals de studie Lausanne 65+ heeft aangetoond.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: