Nieuws  >  Bijna 1 op de 2 jongeren weet niet wat een melanoom is!

Bijna 1 op de 2 jongeren weet niet wat een melanoom is!

BRUSSEL 04/06 - Bewustwording omtrent huidkanker blijft nog steeds noodzakelijk. Dat bevestigen de resultaten van een recente studie, uitgevoerd door Ipsos in opdracht van MSD België (1). Bijna 1 op de 5 Belgen weet niet wat een melanoom is. Dat cijfer neemt toe bij de leeftijdsgroep 16-24 jaar, bijna 1 op de 2 jongeren weet niet wat het is. Nochtans is preventie al vanaf de kindertijd erg belangrijk. Melanoom is een kanker die jongeren rechtstreeks kan treffen. Doorgaans is het een kanker die verhoudingsgewijs vaker voorkomt bij mensen jonger dan 60 jaar, zeker in vergelijking met de meeste andere vormen van kanker (2).

Zorgeloos als je jong bent, maar niet zonder gevolgen

In België zijn er jaarlijks meer dan 3000 nieuwe gevallen van melanoom en veroorzaakt het meer dan 300 sterfgevallen. Ondanks verschillende preventiecampagnes is huidkanker aan een duidelijke opmars bezig, waardoor het zelfs de vijfde meest voorkomende kanker is in ons land (3). Voor de puberteit is melanoom zeer zeldzaam. Daarna kan het echter op elke leeftijd voorkomen. Doorgaans is het een kanker die verhoudingsgewijs vaker voorkomt bij mensen jonger dan 60 jaar, zeker in vergelijking met de meeste andere vormen van kanker (2). 

Professor Mebis, Medisch Oncoloog aan het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, is bezorgd: "Als je jong bent, heb je vaak het gevoel dat er je niets kan overkomen. Bekijken we de resultaten, dan zien we het totale gebrek aan kennis over huidkanker bij jongeren en dat verontrust mij. Melanoom is een kwaadaardige tumor van de melanocyten, de cellen die melanine aanmaken. 90% van de melanomen wordt veroorzaakt door de zon (4). Bij deze kanker vormen de kindertijd en pubertijd kritieke periodes. Veelvuldige blootstelling aan de zon op jonge leeftijd verhoogt namelijk het risico op melanoom op latere leeftijd. Jongeren moeten zich hiervan bewust zijn en risicovol gedrag vermijden om jaren later erger te kunnen voorkomen…"  

Laat geen ruimte voor twijfel

Paul De Knop, oud-rector van de VUB werd getroffen door melanoom en stichtte het Paul De Knop Fonds. Hij waarschuwt: "Wees voorzichtig met de zon en bescherm jezelf! Van zodra je twijfelt, maak dan meteen een afspraak. Ik raad ook iedereen aan om regelmatig naar de dermatoloog te gaan." Wat dat betreft zijn de Belgen geen goede leerling! 64% ging nog nooit langs bij een dermatoloog om hun moedervlekken te laten controleren. Van de 36% die dat wel deden, gaan er slechts 3 op de 10 minstens een keer per jaar, 2 op de 10 gaan om de twee jaar. De helft raadpleegt de dermatoloog minder dan één keer om de twee jaar. Professor Mebis legt uit: "Het opsporen van een melanoom in het beginstadium verbetert aanzienlijk het vooruitzicht dat we een patiënt kunnen bieden! Net zoals 72% van de Belgen gelooft, kunnen we melanoom overwinnen. Als we vroegtijdig kunnen behandelen, behoort melanoom tot een van de kankers met het beste overlevingspercentage na vijf jaar, namelijk 90% (3)."

Om het volledige artikel te lezen, klik hier

Bronnen

(1) Omnibus enquête uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Ipsos bij een representatieve steekproef van 1054 respondenten tussen 16 en 70 jaar, tussen 12 en 13 mei.
(2) Stichting Kankerregister, Cancer Fact Sheets, Incidentiejaar 2016, Brussel 2019.
(3) Stichting tegen Kanker, Huidkanker (melanoom), https://www.kanker.be/alles-over-kanker/alle-types-kanker/huidkanker-melanoom , geraadpleegd op 20/05/2020

Aanpassing van een bericht dat door MSD België gepubliceerd werd. 

MSD België

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: