Nieuws  >  COVID-19: Dewael zal Rekenhof onderzoek vragen naar mondmaskerdeal Defensie

COVID-19: Dewael zal Rekenhof onderzoek vragen naar mondmaskerdeal Defensie

BRUSSEL 11/06 - Kamervoorzitter Patrick Dewael zal het Rekenhof een onderzoek vragen naar de openbare aanbesteding die Defensie heeft uitgeschreven voor de aankoop van mondmaskers voor de Belgische bevolking. Kamerlid Michael Freilich (N-VA) had daarvoor de voorzet gegeven en die vraag kreeg informele steun van de rest van het parlement.

Freilich had een orde van motie ingediend om het Rekenhof te vatten. Formeel gesproken had hij daarvoor een voorstel van resolutie moeten indienen. Maar omdat niemand zich verzette tegen een onderzoek, besliste voorzitter Dewael het Rekenhof daarover aan te schrijven.

Minister van Defensie Philippe Goffin (MR) had eerder al aangegeven geen graten te zien in een onderzoek. Volgens Open Vld-fractieleider Vincent Van Quickenborne gaat het echter om niet meer dan een "achterhoedegevecht". "U hebt zich vastgebeten in dit dossier, maar dit belangt weinig mensen aan. Iedereen kan maskers kopen", aldus Van Quickenborne.

Freilich was het daar uiteraard niet mee eens. "Dit is geen achterhoedegevecht. Dit staat elke dag in de krant", aldus de Vlaamsnationalist. Hij benadrukte dat een onderzoek door het Rekenhof openbaar is, met bevindingen en aanbevelingen voor de toekomst.

Premier Sophie Wilmès had eerder tijdens het vragenuurtje nog een reeks vragen gekregen over dezelfde mondmaskers. Die moeten op 30 graden worden gewassen en niet op 60 graden, zoals eerder werd voorgeschreven. Bovendien blijken die maskers per vijf te zijn verpakt, met slechts één handleiding per pakket, weten Georges Dallemagne (cdH) en Freilich.

De premier verwees naar het antwoord van Defensie op de kritiek op die aankoop en benadrukte dat de overheid steevast beslissingen heeft moeten nemen op crisismomenten en daarbij steeds de bescherming van de bevolking voorop heeft gesteld. "Achteraf kan je altijd zeggen wat je op welk moment had moeten doen."

De overheid heeft intussen 71 miljoen chirurgische maskers en 5 miljoen FFP2-maskers verdeeld. In de strategische reserve zitten nu 14 miljoen chirurgische maskers en 3,3 miljoen FFP2-maskers, aldus de eerste minister. Ze merkte ook op dat de algemene verdeling van maskers onder de hele bevolking in februari minder dringend was. We stonden toen voor de gedeeltelijke lockdown, wat het aantal contacten fundamenteel zou doen dalen, luidde het.

LOD • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: