Nieuws  >  Opinie jonge huisarts: "De coronacrisis mag onze kritische geest niet onderuithalen"

Opinie jonge huisarts: "De coronacrisis mag onze kritische geest niet onderuithalen"

Opinie

BRUSSEL 16/06 - Sinds het begin van de Covid-19-pandemie worden we overstelpt door allerhande wetenschappelijke publicaties en aankondigingen, vaak ook van zelfverklaarde experts. Patiënten en gezondheidsverstrekkers hebben vol ongeduld gewacht op duidelijke richtlijnen van onze regering, die er echter niet tijdig zijn gekomen. Helaas is echter niet iedereen even goed gewapend om die tsunami aan informatie het hoofd te bieden. In gesprekken met verschillende collegae heb ik vastgesteld dat een crisissituatie de kritische geest onderuit kan halen.

Geneeskunde is nu gebaseerd op feiten, een wetenschap in plaats van een kunst. Om onze patiënten een kwalitatieve zorg te verzekeren, is een aandachtig en scherp oog vereist. Vooral als de desinformatie van de hand is van vertrouwde gezichten om niet te zeggen van min of meer vermaarde wetenschappelijke persoonlijkheden.

Het doel heiligt de middelen?

Een eerste "onweerlegbaar" argument, dat zowel patiënten als artsen vaak aanhalen in reactie op de kritiek op hydroxychloroquine in tijden van "chloroquine fever", is de veronderstelde urgentie van de situatie: het zou minder riskant zijn om massaal hydroxychloroquine te geven dan er geen te geven. Die retoriek doet wat denken aan de gok van Pascal. Om uw geheugen even op te frissen, Pascal was een zeer gelovige wiskundige en natuurkundige uit de XVIIe eeuw die de volgende theorie heeft geformuleerd: het is rationeler in God te geloven, ongeacht of hij al dan niet bestaat. Want als je in God gelooft, kun je een plaats verdienen in het paradijs als Hij bestaat, en verandert er niets als Hij niet bestaat. Maar als je niet in God gelooft, zou je in de hel kunnen belanden. Maar dan neem je aan dat hydroxychloroquine geen bijwerkingen heeft - quod non - en een vergelijking met de gok van Pascal gaat dus niet op. Bovendien is die gok ook aanvechtbaar.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: