Nieuws  >  COVID-19: Marc Van Ranst wil mondmaksers verplicht zien in warenhuizen en winkels

COVID-19: Marc Van Ranst wil mondmaksers verplicht zien in warenhuizen en winkels

BRUSSEL 22/06 - Viroloog Marc Van Ranst vindt dat mondmaskers verplicht moeten worden in warenhuizen en winkels, heeft hij op Twitter gezegd. "'Sterk aangeraden' werkt duidelijk niet", stelt hij.

Van Ranst argumenteert dat de drukte in de warenhuizen en winkels in de exitperiode waar we nu inzitten geleidelijk groter wordt. "In het begin was men heel streng, en mocht er maar één persoon per gezin winkelen. Maar nu zie je soms meerdere mensen samen winkelen", zegt hij. Omdat het daardoor niet altijd mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden pleit hij ervoor om het dragen van mondmaskers er te verplichten. "Het is een goed gekende mening van de virologen, ook Erika Vlieghe (de GEES-voorzitter, red.) denkt er zo over."

In het algemeen wordt het dragen van een mondmasker "sterk aangeraden" op openbare plekken, zeker als de veilige afstand van 1,5 meter niet kan worden gegarandeerd. Slechts in bepaalde omstandigheden is een mondmasker verplicht. Zo moeten sommige beroepen het dragen, zoals marktkramers, kappers en obers. Daarnaast is het ook verplicht op het openbaar vervoer vanaf 12 jaar, op de middelbare school, op het werk als social distancing niet mogelijk is en bij de kapper of schoonheidsspecialist.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wees er in het VRT-journaal op dat er ook handhaving moet zijn als iets verplicht wordt. "Gaan we dan overal een politieagent zetten om te zien wie er een masker draagt en wie niet?", vroeg ze zich af. Ze verwijst naar de verplichte mondmaskers op het openbaar vervoer. "En zelfs daar zijn er nog mensen die erin slagen om hun masker op hun kin te dragen." Volgens de minister zal de mondmaskerkwestie woensdag besproken worden, wanneer de Veiligheidsraad opnieuw bijeenkomt.

MLI • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: