Nieuws  >  Waarom een heelkundig mondmasker met een filtercapaciteit van 1 µm voor iedereen verplicht moet worden (opinie)

Waarom een heelkundig mondmasker met een filtercapaciteit van 1 µm voor iedereen verplicht moet worden (opinie)

Opinie

BRUSSEL 05/07 - Meer dan 170 jaar hebben de woorden “Eén voor allen, allen voor één“ beelden opgeroepen van vier jonge kerels die grote obstakels, ontberingen, kwetsuren en gemis overwonnen om samen één doel te bereiken. Alexandre Dumas vertelt in zijn roman De drie musketiers over Porthos, Athos en Aramis, die uiteindelijk vervoegd werden door D’ Artagnan. Samen dwarsboomden ze de intriges van de op macht beluste kardinaal Richelieu. Hun filosofie en motto “Eén voor allen, allen voor één“ staat als filosofie ook centraal bij “Systems Thinking”.

Deming en Ackoff zijn de bedenkers van het systeemdenken. "A system is never the sum of its parts; it's the product of their interaction. The performance of a system doesn't depend on how the parts perform taken separately, it depends on how they perform together – how they interact, not on how they act, taken separately".  Het geheel van delen heeft een ander gedrag en andere eigenschappen dan de afzonderlijke onderdelen. Dit komt omdat elk onderdeel reageert op het andere. Dit denken is gebaseerd op een van de basisprincipes  uit de scheikunde waarbij de eigenschappen van een molecule worden bepaald door de individuele atomen en hun onderlinge bindingen.  Wijzig je een atoom, dan treden er ook veranderingen op in de interacties tussen de andere atomen.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: