Nieuws  >  Wanneer komt er eindelijk een correcte verdeling van het aantal artsen in België? (opinie)

Wanneer komt er eindelijk een correcte verdeling van het aantal artsen in België? (opinie)

Opinie

BRUSSEL 08/07 - Tussen 1990 en vandaag scheef ik talloze verslagen, speeches en vrije tribunes en voerde ik geanimeerde debatten over een beperking van het aantal geneeskundestudenten. Franstalig België produceerde jaar na jaar overtallen aan artsen, met actieve politieke steun van de Overheid. Vlaanderen heeft zich de laatste jaren erg in gezet om de ouder wordende populatie huisartsen aan te vullen en op te volgen door jonge collega's; in Wallonië heeft men eindelijk het geweer van schouder veranderd en eist men nu dat 42 % van de afgestudeerde artsen de richting huisartsgeneeskunde kiest.

Een federaal ingangsexamen kwam dichterbij toen in 1997 in het hotel Amigo op de Grote Markt in Brussel de toenmalige "fine fleur" van de universiteiten en alle geledingen van de medische beroepsverenigingen samen plechtig onderschreven om via een toegangsexamen de pas ingevoerde artsenquota te respecteren. De weg naar een numerus clausus was ingeslagen. De belangrijkste reden was en is nog steeds dat er een kwaliteitsvolle opleiding moet kunnen gegeven worden.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: