Nieuws  >  COVID-19: Antwerps gouverneur pleit voor "proportionele" maatregelen

COVID-19: Antwerps gouverneur pleit voor "proportionele" maatregelen

BRUSSEL 16/07 - Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx dringt aan op "proportionele" maatregelen om op te treden tegen mogelijke lokale uitbraken van het coronavirus. "We moeten precies nagaan wat aan de hand is en kijken wat de proportioneel beste aanpak is", aldus Berx in De Ochtend op Radio 1. De Antwerpse gouverneur pleit wel voor een betere informatiedoorstroming en meer gedetailleerde gegegevens om ook beter "microchirurgisch" te kunnen optreden.

Uit de cijfers blijkt dat het aantal besmettingen vooral in Antwerpen toeneemt. Zowel Antwerps burgemeester Bart De Wever als provinciegouverneur Cathy Berx dringen daarom aan op meer informatie om de brandhaard gericht te kunnen blussen.

"Snelle en accurate informatie krijgen is onze grootste zorg", zegt Cathy Berx in De Ochtend. Zo is het moeilijk om gericht in te grijpen als er enkel cijfers beschikbaar zijn op stads- of districtsniveau. "Dan is het zoeken naar een speld in een hooiberg", aldus Berx.

Om echt "microchirurgisch" te kunnen opereren zou er moeten kunnen nagegaan worden waar de uitbraken zich precies situeren. Gaat het bijvoorbeeld om een woonzorgcentrum, een zomerkamp,...?

Ook Erika Vlieghe, voorzitter van de GEES-expertengroep, dringt aan op een betere informatiedoorstroming. "We moeten meer informatie verzamelen". Zo duiken er nu ook meer besmettingen op in de randgemeenten rond Antwerpen. "Dat is zeer zorgwekkend. Daar mag niet lang over getalmd worden", aldus Vlieghe in De Ochtend.

Intussen pleiten de experten voor maatregelen op provinciaal niveau bij een mogelijke tweede golf. Antwerps gouverneur Berx vraagt om "stap voor stap" te gaan. Zo moet er volgens haar eerst op lokaal niveau gekeken worden waar er ingegrepen kan worden. Dus om een provinciale lockdown te overwegen moeten strengere maatregelen op lokaal niveau onderzocht worden.

DRM • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: