Nieuws  >  COVID-19: "Dreigen opnieuw in situatie van collectieve maatregelen te belanden" (Crisiscentrum)

COVID-19: "Dreigen opnieuw in situatie van collectieve maatregelen te belanden" (Crisiscentrum)

BRUSSEL 22/07 - Het Crisiscentrum heeft woensdag gewaarschuwd dat opnieuw een "situatie van collectieve en ingrijpende maatregelen" dreigt, zoals in maart en april, "als we ons gedrag niet aanpassen". "Het is nú dat we moeten reageren en solidair zijn", zei Yves Stevens, woordvoerder van het Crisiscentrum, op de dagelijkse persconferentie over het coronavirus.

Stevens wees er op de persconferentie op dat de stijgende coronacijfers aantonen dat het virus lang niet weg is. "Onaangepast gedrag, zoals we de voorbije weken jammer genoeg meermaals konden vaststellen, is de ideale voedingsbodem voor een tweede golf. De pandemie kan enkel afgeremd worden als we op een collectieve manier dergelijke omstandigheden vermijden. Wees dus solidair en neem uw verantwoordelijkheid op."

De Nationale Veiligheidsraad beslist donderdag over mogelijk verscherpte maatregelen. "Maar één ding is duidelijk", zei Stevens, "maatregelen zijn enkel effectief als iedereen die op een solidaire manier opvolgt en naleeft."

Het Crisiscentrum rekent erop dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, maar ook elkaar aanmoedigt. "Moedig elkaar aan, spreek elkaar aan als gedrag niet kan. Heb daarvoor geen angst, daarvoor ben je familie of vrienden, om elkaar aan te moedigen, om te wijzen op elkaars verantwoordelijkheid. Denk ook aan mensen die misschien minder toegang hebben tot informatie, zoals anderstaligen. Neem met hen contact op op de juiste manier en informeer hen over de juiste gedragingen."

"Zoniet, als we ons gedrag niet aanpassen, dreigen we opnieuw in een situatie van collectieve maatregelen te belanden, zoals in maart en april. En ik denk dat iedereen dat ten allen prijze wil vermijden. Het is nú dat we moeten reageren en solidair zijn. Kortom, kom met heel veel verstand uit uw kot en doe vooral niet te zot. We kunnen het ons niet permitteren", aldus Stevens.

 

VKB • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: