Nieuws  >  COVID-19 en tweede golf: "De ernst wordt niet ingezien" (Kurt Barbé, biostatisticus VUB)

COVID-19 en tweede golf: "De ernst wordt niet ingezien" (Kurt Barbé, biostatisticus VUB)

Opinie

BRUSSEL 22/07 - Kurt Barbé, biostatisticus aan de VUB, waarschuwt voor de opkomst van een tweede golf van het coronavirus. "De ernst wordt niet ingezien", zegt hij in een korte mededeling. "Men blijft vergeten dat dit een multiplicatief proces is, eens de exponentiële groei zich inzet is er geen stoppen meer aan behalve met heel draconische maatregelen. Deze realiteit zal snel duidelijk worden.”

Aan de hand van coronamodellen toont Kurt Barbé hoe de COVID-19- epidemie aan het evolueren is. 
 
"De groei is nog iets steiler geworden. Het model is huidig in transient regime. Dat betekent dat we momenteel in een overgangsfase zitten, het model voorziet een stabilisatie wat ons tot steady state regime brengt."
"Mogelijk is het model iets te optimistisch. Het model geeft een snelle stabilisatie waar ik nog niet van overtuigd ben. Het is heel moeilijk goede voorspellingen te doen omdat de exponentiële groei zich dreigt in te zetten maar ten gevolge van onzekerheden brengen kleine wijzigingen grote aanpassingen mee."
 
Update
 
"De nieuwste cijfers wat de hospitalisaties betreft die Sciensano publiceerde, geven een steilere stijging dan wat ik eerder postte. Mijn model houdt de huidige R-factor op 1.2064.
 
Gisteren gaf collega Geert Molenberghs wat inzicht in projecties die we met de verschillende modelbouwers maakten half mei hoe een tweede golf er zal uitzien. Ik vrees dat de data consistent zijn met de pessimistische verwachtingen die toen gemaakt werden.
 
Ik vrees dat lokale lockdowns op deze manier niet te vermijden zijn. Het zijn als brandjes in een bos wat moeilijk te controleren valt.
 
De exponentiële groei zet zich in en men realiseert zich steeds te weinig dat dit een multiplicatief proces is. Het gaat traag waardoor men snel bagatelliseert maar dat is net eigen aan een multiplicatief proces.
 
We hebben nog tot 31 juli de tijd om de groei om te buigen, stabilisatie is niet voldoende. Ik hoop volgende keer beter nieuws te brengen..."
 
Foto copyright: Aanpassing van een foto afkomstig van https://bisi.research.vub.be/en/kurt-barb%C3%A9

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Kurt Barbé • MediQuality/ VUB

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: