Nieuws  >  COVID-19 en NVR: Dit zijn de nieuwe maatregelen die vanaf vandaag van toepassing zijn

COVID-19 en NVR: Dit zijn de nieuwe maatregelen die vanaf vandaag van toepassing zijn

BRUSSEL 29/07- Nauw sociaal contact is vanaf vandaag en minstens een maand lang slechts toegestaan met vijf mensen bovenop het eigen huishouden, kinderen jonger dan 12 uitgezonderd. Daarnaast gelden vanaf nu opnieuw strengere regels voor wie gaat winkelen en worden evenementen aan banden gelegd.

Het aantal coronabesmettingen in ons land gaat al weken de verkeerde kant uit, en dus greep de Nationale Veiligheidsraad maandag voor de tweede keer in een week tijd in. Nadat een week eerder onder meer de mondmaskerverplichting fors werd uitgebreid, gaat vanaf vandaag/woensdag opnieuw een hele reeks verstrengingen in.

Sociale bubbel

De opvallendste is misschien wel de sociale bubbel. Die mocht tot nog toe vijftien personen per week tellen, en dat per individu. Vanaf nu moeten we nauwe contacten beperken tot vijf vaste personen bovenop het eigen huishouden, al tellen kinderen van jonger dan 12 niet mee in die berekening. De regels gelden bovendien per gezin, niet per persoon, en moeten minimum een maand gerespecteerd worden.

Daarbovenop is er een nieuwe beperking opgelegd voor alle samenkomsten, denk aan feestjes met vrienden of familie, recepties en banketten. Daar mogen nooit meer dan tien personen op aanwezig zijn - opnieuw met uitzondering van kinderen jonger dan 12 jaar - en moeten de afstandsregels altijd gerespecteerd worden. Daarbij nog een mondmasker dragen is niet verplicht, maar is wel veiliger.

Evenementen

Ook de evenementen moeten terugschroeven. Het maximum aantal bezoekers wordt gehalveerd, naar 100 mensen binnen en 200 buiten. Een mondmasker is er bovendien verplicht.

Winkelen

Winkelen gebeurt vanaf woensdag weer alleen, met uitzondering van minderjarigen of mensen die hulp nodig hebben. 'Funshoppen' is ook weer uit den boze: winkelen mag net zoals tijdens de lockdown het geval was niet langer dan 30 minuten, tenzij er op afspraak wordt gewerkt.

Telewerk

Werken moeten we dan weer vaker van thuis doen. Hoewel telewerk altijd aangeraden bleef, stelden de experts vast dat dat de laatste weken minder goed werd opgevolgd. Daarom besliste de Veiligheidsraad om thuis werken opnieuw "zo sterk mogelijk aan te raden".

Contactinformatie van klanten

Tot slot moeten meer handelszaken vanaf vandaag contactinformatie vragen aan klanten. Naast de horeca moeten ook wellnesscentra, zwembaden, casino's, speelzalen, theaters, bioscopen, organisatoren van sportlessen in groep en congres- en feestzalen zich aan die regel houden.

Antwerpen

Voor inwoners van de provincie Antwerpen zijn de regels nog wat strenger. Daar besliste gouverneur Cathy Berx maandagavond om een avondklok in te voeren tussen 23.30 uur 's avonds en 6 uur 's morgens, de horeca vanaf 23 uur te sluiten en contactsporten te verbieden. Bovendien zijn mondmaskers op het hele publieke domein van de provincie verplicht, net als op plaatsen waar de anderhalve meter afstand niet gegarandeerd kan worden. Voor de inwoners van de zwaarst getroffen gebieden zijn nog striktere regels van toepassing. Daar gaan fitnesscentra bijvoorbeeld dicht en zijn evenementen en feesten verboden. Alle Antwerpse regels gaan in wanneer het provinciaal besluit gepubliceerd is.

VEF • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: