Nieuws  >  COVID-19: Hoe moeten de 5 contacten geïnterpreteerd worden? (Opinie)

COVID-19: Hoe moeten de 5 contacten geïnterpreteerd worden? (Opinie)

Opinie

BRUSSEL 30/07 - Mag je 5 contacten uit 5 verschillende gezinnen kiezen? Dit is zeer gevaarlijk. Op die manier kan het virus zich gemakkelijk van gezin tot gezin verspreiden. Het kan ook tot absurde situaties leiden: je kan op bezoek gaan bij je contactpersoon met wie je nauw contact mag hebben, maar met de andere leden van zijn gezin moet je een afstand van anderhalve meter behouden. Dit is belachelijk en zal het virus natuurlijk niet tegenhouden.

Een gezin van 5 mag zogezegd 5 contacten uitnodigen voor een etentje, maar dit kan niet vanuit het standpunt van de contactpersonen. Op dat moment heeft elk van hen contact met 9 personen wat niet mag. In feite mag maar 1 persoon uitgenodigd worden en die persoon is dan voor minstens een maand gebonden aan dit gezin van 5 personen. Hij mag met niemand anders nog contact hebben.

Of moet je het volledige gezin als contact beschouwen? Voor alleenstaanden maakt dit geen verschil. Elke alleenstaande kan nog 5 contacten hebben, die elk op hun beurt nog met 4 anderen mogen afspreken waardoor het virus zich nog steeds gemakkelijk kan verspreiden. Voor gezinnen wordt het dan moeilijker. Een gezin van 2 kan kiezen voor een gezin van 3 en een gezin van 2. Elk van die laatste gezinnen kan dan telkens kiezen voor nog een ander gezin. Het virus kan zich nog verspreiden, maar wel veel langzamer. Twee gezinnen van 5 kunnen enkel voor elkaar kiezen. Een gezin van 6 of meer kan met niemand contact hebben.

Of moeten alle contacten ook voor elkaar kiezen? Dit betekent dat het gezin en de 5 contacten enkel met elkaar contact mogen hebben en met niemand anders, dus een volledig afgezonderde bubbel. Dit is zeer restrictief maar zeer veilig. Dit betekent dat de 6 alleenstaanden enkel met elkaar contact mogen hebben, dus een bubbel van 6. Een gezin van 3 kan een bubbel vormen met 2 gezinnen van 2, dus 7 mensen in totaal. Twee gezinnen van 5 kunnen een bubbel van 10 vormen. Een gezin van 6 of meer blijft beperkt tot het eigen gezin. In de meeste gevallen zal het een bubbel van 6 zijn en dat is toch zeer weinig.

Kan de regering ons zeggen hoe het moet? Graag zo vlug mogelijk duidelijkheid.

Over de auteur

Dr. Jan Van Dorpe is psychiater in het Therapeutisch Centrum Rampelberg te Asse. Hij werkte meer dan 20 jaar in het Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain te Gent. 

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid. 

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Dr. Jan Van Dorpe • MediQuality

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: