Nieuws  >  COVID-19 - "Komend najaar zullen we mogelijk 50.000 tot 70.000 tests moeten uitvoeren" (Van Gucht)

COVID-19 - "Komend najaar zullen we mogelijk 50.000 tot 70.000 tests moeten uitvoeren" (Van Gucht)

BRUSSEL 07/08 - Komend najaar zullen we veel meer coronatests moeten uitvoeren dan we nu doen en kunnen doen. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht vrijdag gezegd tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum. "Komend najaar en winter beloven moeilijk te worden", klonk het. Maar de ministers van Volksgezondheid hebben intussen een "ambitieus" plan klaar, aldus Van Gucht.

In het najaar gaan heel wat andere virussen circuleren die verkoudheid en griepachtige klachten kunnen veroorzaken, en moeilijk te onderscheiden zijn van het coronavirus. "We schatten dat op de piek van de griepepidemie, ergens in januari/februari, we mogelijk tussen de 50.000 tot 70.000 tests per dag zullen moeten uitvoeren."

De viroloog zei dat de ministers voor Volksgezondheid woensdag tijdens een interministeriële conferentie de basis hebben gelegd voor de toekomstige teststrategie in België. "Zij hebben een ambitieus plan om ook in de komende maanden in de kop van de koers te kunnen blijven", luidde het.

Volgens Van Gucht worden nu zo'n 20.000 tot 25.000 tests per dag uitgevoerd, en "we hebben een maximale testcapaciteit van ongeveer 30.000 tests per dag". Wat betreft het aantal uitgevoerde tests per inwoners zit België Europees in het koppeloton, aldus de viroloog.

Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: