Nieuws  >  Vzw Viruswaanzin houdt betoging tegen coronamaatregelen en vraagt ontslag Van Ranst (Reactie viroloog)

Vzw Viruswaanzin houdt betoging tegen coronamaatregelen en vraagt ontslag Van Ranst (Reactie viroloog)

BRUSSEL 10/08 - De vzw Viruswaanzin houdt op zondag 16 augustus in Brussel een betoging tegen de coronamaatregelen. Daarbij zal ze ook het ontslag vragen van viroloog Marc Van Ranst. Dat meldt de vzw zondag in een persbericht. Volgens de initiatiefnemers zullen meer dan 200 mensen deelnemen aan hun actie, die ze een 'Mensifestatie' noemen, maar zal alles verlopen met respect voor de coronamaatregelen.

Volgens de organisatoren van de betoging zullen de deelnemers tussen 12 en 17 uur individueel door Brussel wandelen.

"In blokken van een uur komen de mensen naar de Financietoren", klinkt het. "Daar kunnen zij een ontslagbrief aan Marc Van Ranst afgeven. De ontslagbrieven zullen worden bijgehouden door de Pestdokter. De mensen vervolgen hun wandeling of bezoeken de locale horeca en middenstand. Er is nauw overleg geweest met de Stad Brussel en de politie van de stad Brussel hoe we binnen de geldende regels een groot aantal mensen kunnen laten betogen en dit is het resultaat."

De groepering ontkent het bestaan van het coronavirus niet, meldt hun website. "Wat we echter ontkennen, met alles wat er aan gezond verstand in ons aanwezig is, is de besmettelijkheid en dodelijkheid van dit virus, wat door overheden over de gehele wereld kunstmatig in stand gehouden wordt om een - tot voor kort - ontwakende en zich afzettende bevolking in toom te houden."

Een aantal mensen achter de vzw had eerder al een kort geding aangespannen tegen de coronamaatregelen maar hun eisen werden door de Brusselse rechtbank van eerste aanleg afgewezen, onder meer omdat de rechtbank van oordeel was dat hun argumenten wetenschappelijk geen enkel hout sneden. De eisers gingen echter in beroep en het kort geding wordt op 14 oktober behandeld door het Brusselse hof van beroep.

Het is niet de eerste keer dat vzw Viruswaanzin haar meningsverschil met Van Ranst en andere virologen toont. Zo staan er op de website van de organisatie vele artikelen te lezen met titels zoals "Pokerface van Van Ranst ontmaskerd" of "Virologisch despotisme. Het nieuwe normaal."

Ondertussen reageerde de viroloog zelf ook op het nieuws. Op Twitter publiceerde hij: 

COR 230, MC • Belga, Twitter, MediQuality

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: