Nieuws  >  COVID-19: Braziliaanse staat gaat Russisch vaccin testen en produceren

COVID-19: Braziliaanse staat gaat Russisch vaccin testen en produceren

BRASILIA 13/08 - De Braziliaanse staat Parana gaat het Russische "Spoetnik"-coronavaccin testen en produceren. Daartoe werd woensdag een protocolakkoord ondertekend tussen het Technologisch Instituut van Parana (Tepcar) en Rusland.

Volgens de directeur van Tecpar, Jorge Callado, zal een werkgroep volgende week de resultaten evalueren van de eerste twee testfases die het Russische vaccin doorliep. De lokale gezondheidsautoriteiten moeten nog hun goedkeuring geven, en daarna zou in de tweede helft van volgend jaar gestart kunnen worden met de productie van het vaccin, maakt Callado zich sterk.

De Russische president Vladimir Poetin kondigde dinsdag aan dat zijn land als eerste land een vaccin goedkeurde dat 'duurzame immuniteit' biedt tegen het nieuwe coronavirus. Het Spoetnik V-vaccin is ontwikkeld door het onderzoeksinstituut Gamaleja in samenwerking met het ministerie van Defensie van het land. Wereldwijd wordt echter met scepsis gereageerd op het nieuws. Er worden vragen gesteld bij de doeltreffendheid en de veiligheid ervan, onder meer omwille van het feit dat men fase drie van het onderzoek niet heeft afgewacht om uit te pakken met het triomfalistische bericht dat de Russen de eersten zijn die een vaccin hebben.

Het 212 miljoen inwoners tellende Brazilië is het op één na zwaarst getroffen land ter wereld. Sinds het begin van de pandemie telde het nu al 3,1 miljoen besmettingen en meer dan 104.000 doden.

SVR • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: