Nieuws  >  COVID-19: "Aantal besmettingen neemt niet langer toe, maar we zijn er nog niet" (Berx)

COVID-19: "Aantal besmettingen neemt niet langer toe, maar we zijn er nog niet" (Berx)

ANTWERPEN 12/08 - Antwerps gouverneur Cathy Berx heeft woensdag de provinciale coronamaatregelen flink bijgestuurd, enerzijds na overleg met verschillende sectoren en anderzijds omdat de epidemiologische context veranderd is. "Het aantal besmettingen neemt niet langer toe, de curve buigt langzaam af in de goede richting", stelt Berx. "Maar we zijn er nog niet: volhouden is de boodschap, zeker wanneer de vakantiegangers terugkeren en seizoensarbeiders in bijvoorbeeld de bouw arriveren."

Niet alleen het aantal besmettingen is gestabiliseerd, zegt de gouverneur, ook de druk op de zorg in de provincie Antwerpen neemt af. "De maatregelen hebben geleid tot een gedragsverandering", meent Berx, die wel erkent dat "het coronavirus én de maatregelen om het te stoppen voor een diepe maatschappelijke en sociale afstand hebben gezorgd". De versoepelingen die in juni werden doorgevoerd kwamen echter "veel te vroeg" voor Antwerpen, aldus nog de gouverneur.

Berx hoopt nu de bijgestuurde maatregelen ongewijzigd te kunnen laten tot het einde van de maand. "Ik keek nooit eerder zo uit naar het einde van augustus", zegt ze. "We zijn met zijn allen bijzonder diep in het rood aan het gaan en dat is slopend. Maar ik kijk nog veel meer uit naar een robuuste, stabiele situatie in plaats van steeds wijzigende en verdelende maatregelen, naar een nieuw, veerkrachtig normaal."

De gouverneur stelt verder dat de lokale contactopsporing en begeleiding van COVID-positieven steeds beter begint te werken en het Antwerpse testdorp zorgt voor veilige testomstandigheden en voor minder belasting voor artsen. "Stilaan raken we gewapend om de epidemie beter het hoofd te bieden", meent Berx. "Het reproductiegetal was ook bijna twee in Antwerpen, maar is nu voor het eerst sinds lang weer kleiner dan één."

COR 360 • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: