Nieuws  >  COVID-19: Hitte mogelijke factor bij plotse stijging aantal coronadoden, volgens epidemioloog Brecht Devleesschauwer

COVID-19: Hitte mogelijke factor bij plotse stijging aantal coronadoden, volgens epidemioloog Brecht Devleesschauwer

BRUSSEL 13/08 - Begin deze week is het aantal overlijdens door het coronavirus plots gestegen. Een specifieke oorzaak daarvoor is voorlopig onduidelijk, daarvoor is het nog te vroeg, maar mogelijk speelt de hittegolf van de voorbije dagen een rol. Dat zegt epidemioloog Brecht Devleesschauwer van gezondheidsinstituut Sciensano.

Volgens voorlopige cijfers zijn maandag 9 overlijdens geteld, en dinsdag 11. De voorbije weken schommelde dat aantal altijd tussen 2 en 3 overlijdens per dag, met uitschieters tot 5. In 15 van de 20 overlijdens van maandag en dinsdag ging het om bewoners van woonzorgcentra. Achttien gevallen werden bevestigd op COVID-19, bij de twee andere is er een sterk vermoeden.

"Het gaat dus sowieso om COVID-gevallen, maar mogelijk heeft ook de hitte een rol gespeeld", aldus Devleesschauwer. "We weten dat hitte en verhoogde ozonconcentraties ook risicofactoren zijn op overlijden bij dezelfde gevoelige groep van oudere en zwakkere mensen." Het is echter nog te vroeg om te concluderen dat de hitte een doorslaggevende rol heeft gespeeld. "Dat zullen we de komende dagen en weken in de gaten moeten houden. Gaat het sterftecijfer weer omlaag als de hitte verdwijnt, dan zullen we iets beter kunnen inschatten wat deze stijging van het aantal overlijdens heeft veroorzaakt", aldus nog de epidemioloog.

VRW • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: