COVID-19: Personeel woonzorgcentra kan preventief worden getest
BRUSSEL 24/08 - Om te vermijden dat woonzorgcentra net als tijdens de eerste coronagolf naar strenge maatregelen moeten grijpen die een grote impact hebben op het welzijn van hun bewoners, zal het personeel preventief kunnen worden getest. Dat is zo afgesproken op de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid, maakt Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) maandag bekend. De woonzorgcentra zullen niet zelf moeten evalueren of ze voor een testing in aanmerking komen. Het is een van de manieren waarop de woonzorgcentra de gezondheid van hun bewoners kunnen bewaken, "zonder hen af te sluiten van persoonlijk contact", aldus Beke.
Dat het personeel in de woonzorgcentra preventief kan worden getest, is belangrijk, zegt Beke. "Want de mensen die in de woonzorgcentra werken, zijn het meest intense kanaal tussen bewoners en de buitenwereld. Uiteraard kunnen we hen dit niet kwalijk nemen, maar het is dan ook via deze weg dat het virus in vele gevallen wordt binnengebracht."
Een preventieve screening zal maximaal 1 keer per maand kunnen gebeuren, wanneer er tijdens een periode van 14 dagen meer dan 50 gevallen per 100.000 inwoners worden vastgesteld in een bepaald gebied. Dit kan per gemeente zijn, maar bijvoorbeeld ook per meerdere gemeenten of per provincie.
Het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid zal samen met de Taskforce COVID-19 Zorg permanent evalueren welke woonzorgcentra onder het criterium vallen voor zo'n preventieve test en deze woonzorgcentra daar dan telkens individueel toe oproepen. De woonzorgcentra hoeven dus niet zelf te evalueren of ze voor die testing in aanmerking komen, zegt Beke. "Intussen hebben voorzieningen in 11 steden en gemeenten al de vraag gekregen een preventieve testing van hun medewerkers te organiseren in samenwerking met hun arbeidsgeneeskundige dienst."
De preventieve testing is een van de manieren waarop de woonzorgcentra voorbereid worden op het najaar. Er werden ook grote voorraden beschermingsmateriaal aangelegd. Met de stocks die de voorzieningen zelf hebben aangelegd, in combinatie met de stock van de Vlaamse overheid, kan een periode van bijna drie maanden overbrugd worden.
Ieder woonzorgcentrum zal een Coördinerend en Raadgevend Arts (CRA) kunnen vergoeden, die meer tijd kan investeren in de bewoners. Tot voor kort kregen woonzorgcentra enkel voor een woongelegenheid met bijkomende RVT-erkenning een dagbedrag om de CRA te vergoeden. Met de uitbreiding van deze financiering naar alle bewoners van woonzorgcentra (vanaf 1 juli) is dit jaar een extra investering van 3 miljoen euro gemoeid.
Verder blijft de compensatieregeling gelden voor de verminderde bezetting die woonzorgcentra ervaren. Dit moet ook toestaan dat de voorzieningen enkele kamers leeg kunnen laten staan, zodat ze bewoners meteen kunnen isoleren bij een positieve test en indien nodig tot cohortering kunnen overgaan. "Dit biedt ademruimte aan de woonzorgcentra, gezien hun personeel vergoed blijft, ook al zijn er minder bewoners aanwezig", aldus Beke.