Nieuws  >  COVID-19: de verpletterende verantwoordelijkheid van de media (opinie)

COVID-19: de verpletterende verantwoordelijkheid van de media (opinie)

Opinie

BRUSSEL 01/09 - Je zou verwachten dat alle geheimen van een virus dat een pandemie veroorzaakt, met een half tot één miljoen doden, ondertussen gekend zijn. En waarschijnlijk is heel veel reeds geweten. Maar de correcte informatie verdrinkt in een plethora aan wetenschappelijke publicaties, uitspraken van over elkaar heen vallende – al dan niet zelfverklaarde – specialisten en posts op sociale media.

Het is dan ook de rol van de mainstream media, de kranten en radio en televisie, om deze informatie correct te interpreteren, te dubbel checken en samen te vatten in voor iedereen verstaanbare taal. Indien de wetenschappers niet overeenkomen is het belangrijk om deze verschillende meningen evenwichtig en met correcte duiding in de media toe te lichten.

Maar hoe vaak hebt u op televisie of Radio 2 meningen naast mekaar gehoord? Of hoe vaak hebt u in de krant een kritische noot gelezen bij een expert-opinie over hoe het verder moet met het hele COVID-19 gebeuren? Ik nooit alleszins. Het is opmerkelijk hoe eensgezind de Vlaamse media zijn in hun coronaberichtgeving. Je kan erop rekenen dat het journaal vanavond zal berichten over het aantal nieuwe positieve testen. En je kan erop rekenen dat je Marc Van Ranst deze week in het nieuws zal horen.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: