Nieuws  >  COVID-19: "Inspanningen maken wel degelijk het verschil" (Van Gucht)

COVID-19: "Inspanningen maken wel degelijk het verschil" (Van Gucht)

BRUSSEL 31/08 - De afgelopen week (21-27 augustus) werden in België gemiddeld 430 nieuwe coronabesmettingen per dag vastgesteld. Dat is een verdere daling van 14 procent in vergelijking met de week daarvoor. "De daling gaat opnieuw iets sneller", zei viroloog Steven Van Gucht maandag op de persconferentie van het crisiscentrum. De inspanningen maken wel degelijk het verschil. Zonder maatregelen zou de exponentiële groei van juli in Antwerpen op 9 augustus geleid hebben tot 700 besmettingen per dag. We zitten nu aan 86 besmettingen per dag. "Het virus kan niet vooruit denken. Wij (mensen) wel".

De grootste dalingen worden momenteel vastgesteld in de grote steden zoals Antwerpen, Luik en nu ook Brussel. In het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest waren er de afgelopen week gemiddeld 112 nieuwe besmettingen, of een daling van 12 procent in vergelijking met de week daarvoor. In Antwerpen kwamen er de voorbije week gemiddeld 86 nieuwe gevallen bij per dag (-24 pct).

In de andere provincies worden dalingen tussen 3 en 38 procent opgetekend. Enkel in Vlaams- en Waals-Brabant stijgen de besmettingen nog, met respectievelijk 8 en 41 procent. "In absolute getallen blijft het echter relatief laag, met gemiddeld 41 nieuwe gevallen in Vlaams-Brabant en 15 besmettingen per dag in Waals-Brabant."

Ook in het aantal nieuwe ziekenhuisopnames zet de dalende trend duidelijk door: gemiddeld 15 ziekenhuisopnames per dag afgelopen week tegen 24 de week voordien (-39 pct). Ook in het Brussels Gewest en de meeste provincies daalt het aantal ziekenhuisopnames, behalve in Vlaams- en Waals-Brabant waar nog een lichte stijging is.

De sterftecijfers vielen terug naar gemiddeld 4 overlijdens per dag (-53 pct) tegen gemiddeld 8,4 overlijdens per dag de week daarvoor. "De sterftecijfers zijn duidelijk teruggebracht naar het niveau van voor de hittegolf."

GEL • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: