Nieuws  >  COVID-19 en Russisch vaccin: een eerste publicatie bevestigt bemoedigende voorlopige resultaten

COVID-19 en Russisch vaccin: een eerste publicatie bevestigt bemoedigende voorlopige resultaten

BRUSSEL 04/09 - Uit een voorlopige studie die vrijdag is gepubliceerd, blijkt dat het coronavaccin dat nu in Rusland wordt ontwikkeld, wel degelijk een immuunrespons teweegbrengt en geen ernstige schadelijke bijwerkingen veroorzaakt. Dat had de Russische regering een maand geleden zelf ook geclaimd, maar toen had ze deze gegevens nog niet gepubliceerd.

Deze resultaten bewijzen nog niet dat het vaccin effectief tegen besmetting met het nieuwe coronavirus beschermt. Daarvoor zullen echter nog grotere studies nodig zijn, aldus deskundigen.

Op 11 augustus kondigden de Russische autoriteiten aan dat hun kandidaat-vaccin de derde en laatste fase van de klinische proeven had bereikt en dat zij bereid waren dit vaccin al in september goed te keuren, zonder de resultaten van deze derde fase van de proeven "op enkele duizenden mensen" af te wachten.

Na deze aankondiging hadden veel onderzoekers en sommige landen, zoals Duitsland, hun twijfels geuit over de doeltreffendheid en de veiligheid van het vaccin, onder andere vanwege het gebrek aan openbaar beschikbare gegevens over de uitgevoerde tests.

De studie, die vrijdag in het Britse tijdschrift The Lancet is gepubliceerd, beschrijft dat het vaccin, Spoetnik V genaamd, uit twee verschillende componenten bestaat die met een interval van drie weken in twee opeenvolgende injecties worden toegediend.

Twee kleine studies werden uitgevoerd op een totaal van 76 gezonde volwassen vrijwilligers met behulp van twee verschillende samenstellingen van het vaccin.

Beiden studies besluiten dat geen enkel van de twee componenten van het vaccin "ernstige nadelige bijwerkingen" heeft veroorzaakt en dat de opeenvolgende toediening van de twee componenten "de productie van antilichamen" teweeggebracht heeft.

Beide studies werden tussen 18 juni en 3 augustus uitgevoerd door onderzoekers van de Russische ministeries van Volksgezondheid en Defensie, en werden gefinancierd door het Russische ministerie van Volksgezondheid.

Aanpassing van een door Belga gepubliceerd artikel.

Lees de publicatie in The Lancet hier

GFR • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: