Nieuws  >  COVID-19: Virologen en epidemiologen starten conferentie over beheer van de pandemie

COVID-19: Virologen en epidemiologen starten conferentie over beheer van de pandemie

BRUSSEL 09/09 - Wetenschappers verzamelen zich vandaag voor een nationale wetenschappelijke conferentie rond het nieuwe coronavirus. Op het menu staat "het duurzaam beheer op lange termijn van de COVID-19-epidemie in België". De initiatiefnemers, met onder meer Erika Vlieghe en Marc Van Ranst, willen dat de conferentie uitmondt in een nationaal wetenschappelijk forum dat het beleid kan bijstaan. Dat meldt de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR).

De initiatiefnemers zijn sinds de coronacrisis geen onbekenden meer voor het grote publiek, ze speelden veelal een rol in het 'beheer' van de gezondheidscrisis. Het gaat om Emmanuel André, Mathias Dewatripont, Marius Gilbert, Niel Hens, Geert Molenberghs, Pierre Van Damme, Marc Van Ranst en Erika Vlieghe.

De virologen, epidemiologen, biostatistici ... willen het wetenschappelijk debat "consolideren op een scharniermoment", nu belangrijke maatschappelijke beslissingen zich aandienen voor het "langetermijnbeheer van de pandemie".

Ze willen "uitdrukkelijk" evolueren naar een nationaal wetenschappelijk forum, valt te lezen in het persbericht. Dat forum moet regelmatig bijeenkomen en wetenschappelijke ondersteuning bieden aan de bevoegde bestuurs- en beslissingsorganen.

Ook onderstrepen ze een multidisciplinaire aanpak. Ze benaderen de pandemie bijvoorbeeld vanuit historisch perspectief, of vanuit de huidige landelijke situatie, verschillende scenario's van evolutie, de internationale context ... Werkthema's zijn onder andere de communicatie met het brede publiek en de kwetsbare groepen, structureren van sociale contacten, quarantainemaatregelen, mondkapjes en reizen.

Ze maken ook een brugje naar de kritiek van de voorbije periode. "De organisatoren hopen tijdens de debatten ook kritische stemmen te horen waarbij in een constructief overleg van gedachten kan worden gewisseld over verschillende multidisciplinaire topics."

Later op de dag is er een toelichting voor de pers. De wetenschappers krijgen ondersteuning van de Vlaamse VLIR, in samenwerking met de Conseil des Recteurs (CRef), de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB), l'Académie Royale de Belgique (ARB), de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België (KAGB), l'Académie Royale de Médecine de Belgique (ARMB), de Jonge Academie en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG).

THD • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: