Nieuws  >  Toename sterfgevallen verwacht door COVID-19: "Oktober en november worden heel moeilijk" (Hans Kluge)

Toename sterfgevallen verwacht door COVID-19: "Oktober en november worden heel moeilijk" (Hans Kluge)

KOPENHAGEN 14/09 - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verwacht in Europa een stijging van het aantal sterfgevallen als gevolg van COVID-19 tijdens oktober en november, twee maanden die zich als erg moeilijk aankondigen. Dat heeft de directeur van de Europese tak van de organisatie aan AFP gezegd.

"Het zal nog moeilijker worden. In oktober en november zullen we een hogere sterftegraad zien", verklaarde WHO-regiodirecteur Hans Kluge in een interview aan AFP. Volgens Kluge zal dat het gevolg zijn van de heropleving van de epidemie in onze contreien. "We bevinden ons op een moment dat geen van de landen zin heeft om dergelijk slecht nieuws te krijgen, en ik begrijp dat", aldus Kluge. Hij wil daarom ook een positieve noot laten horen en benadrukte dat de pandemie ooit zal verdwijnen.

Tegelijk waarschuwde de topman dat een vaccin niet meteen het einde van de epidemie zal betekenen. "Ik hoor voortdurend: "het vaccin zal het einde van de epidemie zijn. Natuurlijk niet!", aldus Kluge. "We weten niet eens of het vaccin doeltreffend zal zijn voor de hele bevolking. Sommige tekenen wijzen er momenteel op dat het voor sommigen wel zal werken, maar voor anderen niet", benadrukte de Roeselarenaar. "En als we ineens verschillende vaccins moeten gaan bestellen wordt dat een logistieke nachtmerrie...", voegde hij er nog aan toe.

Momenteel ziet Europa zich geconfronteerd met een forse toename van het aantal besmettingen, maar het aantal overlijdens blijft voorlopig nog vrij stabiel. De Europese tak van de WHO zit maandag en dinsdag met de ongeveer vijftig lidstaten samen om de reactie op de pandemie te bespreken en overeenstemming te proberen bereiken over een vijfjarenstrategie.

Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: