Nieuws  >  Een belerend vingertje werkt averechts (interview Celeval-lid)

Een belerend vingertje werkt averechts (interview Celeval-lid)

Opinie

BRUSSEL 21/09 - Welke corona-aanpak is de juiste? Die vraag verhit al weken de gemoederen. Prof. klinische psychologie Arian Bazan, nieuw lid van de hervormde Celeval, probeert rust te brengen: “Scherp debat verraadt betrokkenheid en vitaliteit. Laten we die energie gebruiken om tot een gedeelde realiteit te komen.”

De Celeval adviseert de nationale veiligheidsraad over het te volgen coronabeleid. Tot voor kort bestond de raad vooral uit exacte wetenschappers. De verruiming met sociale wetenschappers moet de regering helpen schakelen van acuut crisisbeheer naar een gedragen langetermijnvisie rond hoe we met het virus kunnen samenleven.

Bazan, hoogleraar (ULB en Université de Lorraine (Nancy), had niet gekandideerd voor de functie. Tot voor kort volgde ze alles vanop de zijlijn. Nu ze mee aan de knoppen zit, wil ze het hevige debat over de aanpak in constructiever vaarwater brengen. Bazan: "Er circuleren vandaag heel veel verschillende, vaak tegenstrijdige opinies. Moeten we de teugels lossen of net niet? Wat met de mondmaskers? Glijden we af naar een ‘gezondheidsdictatuur'? Het is belangrijk om al die meningen niet te reduceren tot ‘storende ruis'. Integendeel. Ze illustreren betrokkenheid en kritische burgerzin. Het is toch normaal dat we scherp debatteren over iets belangrijk zoals een pandemie?"

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: