Nieuws  >  "Sta op, luie slapers!" (Opinie)

"Sta op, luie slapers!" (Opinie)

Opinie

BRUSSEL 28/09 - Als we het gebakkelei van onze Belgische gezondheidsexperts, al dan niet van twijfelachtig twitterniveau, of de oeverloze discussies met en van de politieke instanties moeten lezen, aanhoren en aanzien in de oververhitte en kijkcijfergeile media; de universiteiten die regeringsmaatregels overrulen, dan is alle logica vervlogen en alle rede weg in de aanpak van deze gezondheidscrisis in België.

Toevlucht wordt gezocht in voorbeelden uit andere EU-landen; de kleurcode uit Ierland ter fasering van de maatregelen, de duidelijke communicatie door regeringsleiders in andere landen, zoals Duitsland en dies meer. Maar het aantal besmettingen, de besmettingsgraad en het aantal ziekenhuisopnames stijgen niet alleen in België.

Het virus is overal gelijk, de secundaire preventie en therapie zouden ook uniform moeten zijn.

De conclusie is duidelijk; om tot resultaten te komen, zal de bestrijding van deze pandemie op een hoger echelon dienen georganiseerd te worden.

Er gaat de ronde dat Volksgezondheid geen bevoegdheid van Europa zou zijn. Niets is minder waar.

Ik citeer vanuit de officiële website van de Europese Unie onder het thema "Gezondheid"…

Samenvatting van de EU wetgeving inzake gezondheid: "Het EU-Volksgezondheidbeleid is gericht op het beschermen en verbeteren van de gezondheid, gelijke toegang tot moderne en efficiënte gezondheidszorg voor alle Europeanen EN COÖRDINATIE BIJ ERNSTIGE GEZONDHEIDSPROBLEMEN DIE VERSCHILLENDE EU-LANDEN TREFFEN."

Ik vermoed dat de Corona-pandemie daaronder gecatalogeerd kan worden…

Het Europees parlement heeft ongeveer 7.500 werknemers, de Europese commissie ongeveer 32.000, en de Raad van Europa 3.500.

Ongeveer 1 % van ons Bruto nationaal inkomen, dat is 3.6 miljard euro, is onze Belgische bijdrage aan Europa. Alle andere 26 lidstaten betalen jaarlijks ook die 1 %.

Dus er zijn qua mankracht of vrouwkracht en centen allicht voldoende middelen om te doen wat in de statuten staat : 'De maatregelen betreffende deze crisis op Europees niveau coördineren!'

Los van enkele vage aanbevelingen en waarschuwingen schieten, de Raad, de Commissie, het Parlement en vooral het ECDC, schromelijk te kort.

Na het Europees debacle omtrent migratie, waarin de discussies nu al jaren aanslepen;  het nieuwe schaamtedossier;  de aanpak en COORDINATIE (zoals in de statuten omschreven) van de Covid-19 crisis door Europa. De logheid, het gebrek aan verantwoordelijkheidszin en de traagheid van de Europese instanties nogmaals geëxposeerd !

Het ware nochtans een mooie herkansing geweest om het reeds zo beschadigde blazoen van onze Europese instanties op te poetsen…

Waar blijft Europa bij de coördinatie van deze Corona-crisis ?

Waar is Europa tout court ?

 

Over de auteur

Dr. W. Praet

Dokter in de Geneeskunde (1986)
Specialist in de Fysische Geneeskunde en Revalidatie (1991)
Specialist in de Sportgeneeskunde (1991)

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

De titel van dit stuk refereert naar het oude volksliedje "Ontwaak gij luie slapers".

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Dr. Wim Praet • MediQuality

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: