Nieuws  >  Nieuw op 1 oktober - Mondmaskerplicht wordt versoepeld en quarantaineperiode wordt ingekort

Nieuw op 1 oktober - Mondmaskerplicht wordt versoepeld en quarantaineperiode wordt ingekort

BRUSSEL 28/09 - De verplichting om het mondmasker te dragen wordt vanaf 1 oktober versoepeld. De Nationale Veiligheidsraad heeft daarnaast ook de duur van de quarantaine ingekort.

Vanaf 1 oktober is het niet langer verplicht om buiten een mondmasker te dragen, behalve op drukke plaatsen en op plaatsen waar de veiligheidsafstand van 1,5 meter niet gegarandeerd kan worden. De lokale overheid krijgt daar ruimte om te bepalen om welke plaatsen het gaat.

Het mondmasker blijft wel altijd verplicht op onder meer het openbaar vervoer, in winkels en in bioscoopzalen.

Voorts wordt vanaf 1 oktober ook de verplichte quarantaineperiode teruggebracht van 14 dagen naar zeven dagen. "Als u COVID-19-symptomen heeft, neemt u contact op met de huisarts. Die zal u meteen een week in isolatie plaatsen. Als na de coronatest blijkt dat u positief bent, blijft de quarantaine van een week gelden. Blijkt de test negatief, dan mag u uit quarantaine, als uw gezondheid dat toelaat", zo legde premier Sophie Wilmès de beslissing uit op de persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad.

Wie in nauw contact is geweest met iemand die besmet is, moet voortaan voor zeven dagen in quarantaine en moet op de vijfde dag getest worden. "Als de test positief is, wordt de quarantaine met zeven dagen verlengd. Is de test negatief, dan mag u uit quarantaine na de zevende dag", aldus Wilmès.

TIP • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: