Nieuws  >  COVID-19: Experts willen een staatssecretaris van Corona

COVID-19: Experts willen een staatssecretaris van Corona

BRUSSEL 29/09 - Enkele experts die afgelopen weekend in zwijgstaking gingen, willen een staatssecretaris van Corona in de nieuwe federale regering. Dat meldt Het Nieuwsblad dinsdag.

De experts willen dat er in de nieuwe federale regering een aparte stoel komt voor "een staatssecretaris van Corona, die kan zorgen voor eenheid van commando", zo zeggen motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste en epidemioloog Pierre Van Damme aan Het Nieuwsblad. Ook biostatisticus Geert Molenberghs zet zijn schouders onder het idee.

Erika Vlieghe en Marc Van Ranst willen zich nog niet over het voorstel uitspreken, maar erkennen dat "centralisatie in deze crisis cruciaal is, zowel op bestuurlijk als op wetenschappelijk vlak".

Of in de nieuwe Vivaldi-regering uiteindelijk plaats zal zijn voor zo'n staatssecretaris van Corona, is nog onduidelijk. Aan de onderhandelingstafel was te horen dat er een verantwoordelijke voor het coronabeleid aangesteld zal worden. Maar een volledig staatssecretariaat aan het virus wijden, zou toch moeilijk liggen.

Wat wel op tafel ligt: er zal een regeringscommissaris voor corona worden aangesteld. Maar dat moet dan een medische expert zijn, zonder de politieke verantwoordelijkheid die een staatssecretaris draagt. Daarom pleiten Vansteenkiste, Van Damme en Molenberghs voor een combinatie van beide voorstellen. De regeringscommissaris zou het veelvoud aan wetenschappelijke bevindingen kunnen bundelen in concrete adviezen. De staatssecretaris neemt op zijn beurt de beslissingen en fungeert als politiek aanspreekpunt.

TIP • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: