Nieuws  >  COVID-19: De Backer en De Block tonen deel van strategische stock van beschermingsmateriaal

COVID-19: De Backer en De Block tonen deel van strategische stock van beschermingsmateriaal

ANTWERPEN 29/09 - Ministers Maggie De Block en Philippe De Backer (Open Vld) hebben dinsdag een bezoek gebracht aan een deel van de nieuwe strategische stock van medisch beschermingsmateriaal van ons land. Op de locatie bevinden zich onder andere ruim 118 miljoen chirurgische maskers en 27 miljoen FFP2- en KN95-maskers. De Backer maakt zich sterk dat ons land nu wél voorbereid is om de eerstelijnshulp voldoende beschermingsmateriaal te kunnen bieden indien nodig.

Met de stock die op andere locaties wordt bewaard en het materiaal dat nog onderweg is naar ons land en/of moet worden getest erbij, staat de teller van de strategische stock op 160 miljoen chirurgische maskers, 5,7 miljoen FFP2-maskers en 45 miljoen KN95-maskers.

"Ik ben dankbaar en trots op het resultaat", stelt De Backer. "Het belangrijkste is dat we nu ook vertrouwen kunnen bieden aan onze frontlinie, de mensen in de eerste lijn, dat we voorbereid zijn en we hen beschermingsmateriaal zullen kunnen leveren als dat nodig is."

Minister De Block zette intussen de voorbije maanden met de FOD Volksgezondheid een "roterende stock" op poten. "Daarbij bewaren we het beschermingsmateriaal bij de zorgverleners op het terrein", zegt ze. "Het enige wat zij hoeven te doen, is hun voorraad op peil houden: telkens wanneer ze maskers gebruiken de voorraad opnieuw aanvullen." Zo'n roterende, decentrale stock heeft volgens De Block als voordeel dat je minder gigantische opslagplaatsen moet huren en dat je kan voorkomen dat miljoenen maskers in één keer moeten worden vernietigd omdat ze vervallen zijn - zoals eerder gebeurde. Ook de deelstaten willen zo'n roterende stock invoeren, onder meer in de woonzorgcentra.

Aanpassing van een door Belga gepubliceerd artikel. 

COR 360 • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: