Nieuws  >  COVID-19: Donald Trump test positief op coronavirus: welke impact voor de verkiezingen?

COVID-19: Donald Trump test positief op coronavirus: welke impact voor de verkiezingen?

WASHINGTON 02/10 - De Amerikaanse president Donald Trump en zijn vrouw Melania zijn besmet met het coronavirus. Dat heeft Trump zelf bekendgemaakt op Twitter in de nacht van donderdag op vrijdag.

"Vanavond hebben FLOTUS (First Lady of the United States, red.) en ik positief getest op COVID-19. We zullen onmiddellijk starten met een quarantaine en een herstelproces. We komen hier samen doorheen! ", aldus Trump.

De arts van het Witte Huis Sean Conley meldt dat Trump en Melania in het Witte Huis in quarantaine gaan en dat de president gewoon zijn werk blijft doen. Ze stellen het allebei goed, aldus Conley in een persbericht. Melania daarentegen heeft wel haar afspraken uitgesteld. "We voelen ons goed en ik heb alle komende verplichtingen uitgesteld", schreef de First Lady op Twitter.

De president is momenteel 74 jaar oud en behoort daarmee tot de hoogste risicogroep. Hij heeft een grotere kans om ernstig ziek te worden.

Trump werd getest op het coronavirus nadat zijn naaste adviseur Hope Hicks het virus had opgelopen. Volgens nieuwsagentschap Bloomberg News zat de vrouw in quarantaine op het vliegtuig toen ze woensdag met de president terugkeerde van een campagnebijeenkomst in Minnesota.

Het volgende presidentsdebat is op 15 oktober. Vanwege de veertien dagen verplichte quarantaine in de Verenigde Staten, is het nog niet zeker of Trump daar aan kan deelnemen.

Internationale gemeenschap wenst Trump beterschap

Verschillende wereldleiders en regeringen hebben de Amerikaanse president Donald Trump en zijn vrouw Melania een spoedig herstel gewenst. 

De Indiase premier Narendra Modi was een van de eerste wereldleiders die "zijn vriend" Trump en zijn vrouw "een snel herstel en een goede gezondheid" toewenste. Ook de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel wenst het koppel een "spoedig herstel". "COVID-19 is een strijd die we allemaal blijven voeren. Elke dag. Het maakt niet uit waar we wonen", schreef hij op Twitter.

De Britse regering deed dat bij monde van staatssecretaris voor Volkshuisvesting Robert Jenrick. De Britten weten hoe het is om een leider te hebben die besmet is met het coronavirus, aldus Jenrick, waarmee hij verwees naar de Britse premier Boris Johnson bij wie COVID-19 in maart werd vastgesteld.

Een woordvoerder van de Franse regering Gabriel Attal zei dat de besmetting van Trump aantoont dat het virus niemand spaart, "inclusief degenen die scepticisme hebben getoond". "Ik wens hem een snel herstel."

Gevolg voor de verkiezingen?

Als Trump te ziek wordt om het land te leiden, zal vicepresident Mike Pence zijn taak overnemen. Als ook Pence besmet is en ziek wordt, komt de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, in beeld.

De regels daarrond zijn niet heel duidelijk, maar volgens de Washington Post blijkt uit een wet van 1947 dat "de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden of de voorzitter pro tempore van de Senaat de eerste in rij zijn voor de opvolging, gevolgd door leden van de regering, beginnend met de minister van Binnenlandse Zaken".

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft een negatieve coronatest afgelegd. Dat meldt zijn woordvoerder vrijdag.

 

SAD • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: