Nieuws  >  Wat u moet weten over de nieuwe anti-coronamaatregelen en de impact voor Brussel

Wat u moet weten over de nieuwe anti-coronamaatregelen en de impact voor Brussel

BRUSSEL 06/10 - Na crisisberaad over de Brusselse situatie is beslist om alle cafés en feestzalen in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest vanaf donderdagochtend 7 uur een maand lang te sluiten. Brussel gaat nog een stap verder dan de nieuwe algemene maatregelen die gisteravond werden aangekondigd. Een overzicht.

Brussel vaardigt strengere maatregelen uit

Vanaf 8 oktober moeten alle cafés, bars, koffie- en theehuizen, feestzalen en cafetaria's en buffetten van zowel amateursportclubs als professionele sportclubs een maand lang de deuren sluiten. Voor de amateurclubs wordt het ook verboden om publiek te ontvangen tijdens wedstrijden. De consumptie van alcohol wordt overal in de openbare ruimte van het Brussels gewest verboden. "We zullen een compensatie voorzien voor de cafés, maar in welke vorm moeten we nog beslissen", zegt Vervoort.

De Brusselse politiezones krijgen de opdracht om extra streng toe te zien op alle nieuw genomen maatregelen en te beboeten waar nodig. Hier en daar is er kritiek dat er in Brussel sneller had kunnen ingegrepen worden, maar dat wil de minister-president niet gezegd hebben. "Wie zegt dat we te laat zijn? We hebben tien dagen geleden al ingegrepen met de vervroegde sluiting van de cafés. En we zien pas na veertien dagen het resultaat van een maatregel", stelt Vervoort.

Nieuwe coronacommissaris

Pedro Facon, momenteel directeur-generaal bij de FOD Volksgezondheid, wordt coronacommissaris. Dat heeft premier Alexander De Croo bevestigd op een persconferentie na afloop van het Overlegcomité met de deelstaatregeringen.

De coronacommissaris is een nieuwe functie, in het leven geroepen in het regeerakkoord van de regering-De Croo. In die hoedanigheid zal Facon instaan voor de coördinatie van het gezondheidsbeleid van de federale overheid en dat van de deelstaten. Facon moet "de olie in de machine zijn om de zaken goed te laten verlopen", verduidelijkte premier De Croo. 

De 39-jarige Facon is sinds 2017 directeur-generaal bij de FOD Volksgezondheid, waar hij nu dus ontslag neemt. Facon verdwijnt ook uit het adviesorgaan Celeval, dat wel blijft bestaan..

Het mandaat van Facon loopt voor een periode van twaalf maanden en is telkens met zes maanden verlengbaar. 

Langverwachte kleurenbarometer

Naast coördinatie zal de coronacommissaris in eerste instantie ook de langverwachte kleurenbarometer moeten operationaliseren.

Adviesgroep Celeval heeft de kleurcodes en de drempels bepaald, maar Facon moet nu de sectorale protocollen aanpassen en integreren in de barometer, zodat bij elke fase van de epidemie meteen duidelijk is welke specifiek maatregelen gelden in de verschillende sectoren.

Die barometer moet "liever gisteren dan morgen" worden afgewerkt, zo heeft biostatisticus Geert Molenberghs dinsdag verklaard in De Wereld Vandaag op Radio 1.

Dat er bijkomende maatregelen nodig zijn, in de eerste plaats in Brussel, lijdt volgens Molenberghs weinig twijfel. Hij wijst erop dat onder meer in Nederland, Engeland, Parijs en Madrid werk wordt gemaakt van striktere regels. "Ik denk dat we voor Brussel moeten denken aan een soort van semi-lockdown. Veel mensen op het terrein, zoals de mensen die in de ziekenhuizen werken, vragen dat ook met aandrang."

Bijkomende maatregelen vanaf vrijdag

Vanaf vrijdag gaan de cafés een maand lang om 23 uur dicht en moeten we onze nauwe contacten beperken tot drie per maand. "Dat is niet prettig, en dat is zacht uitgedrukt, maar het moet", aldus minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a). 

Naast de algemene regels zoals afstand houden en een mondmasker dragen wanneer dat niet mogelijk is, wordt het aantal nauwe contacten opnieuw beperkt, tot drie per maand. Dat aantal geldt per individu.
 
Daarnaast mogen mensen nog maximum vier anderen uitnodigen voor privé-bijeenkomsten thuis. Daar gelden de afstandsregels, tenzij het natuurlijk om personen uit de nauwere contacten gaat. De cafés gaat vanaf vrijdag om 23 uur dicht. Daarnaast mogen er nog maar vier mensen rond één tafel zitten, met uitzondering van een gezin van bijvoorbeeld vijf mensen die onder hetzelfde dak wonen.
 
Voor de restaurants verandert er niets. Ook niet-georganiseerde samenscholingen buiten, dus niet fietstochten van wielerclubs of geleide wandelingen, worden beperkt tot maximaal vier mensen, opnieuw met uitzondering van grotere groepen die onder hetzelfde dak wonen. Tot slot wordt telewerk opnieuw sterk aanbevolen, en dat meerdere dagen per week. De maatregelen gelden zeker tot 9 november, waarna ze worden geëvalueerd.
 

VEF, TIP, sv • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: