Nieuws  >  COVID-19: Vlaanderen, Wallonië en Brussel zetten opnieuw extra contactonderzoekers in

COVID-19: Vlaanderen, Wallonië en Brussel zetten opnieuw extra contactonderzoekers in

BRUSSEL 07/10 - Vlaanderen heeft beslist 62,5 bijkomende voltijdsse contactopspoorders in te schakelen. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van sp.a-parlementslid Hannes Anaf. Het gaat volgens minister Beke om de derde opschaling van het aantal Vlaamse contactopspoorders sinds de zomer. Woensdagavond maakte de Waalse regering bekend dat ook in Wallonië het aantal contactopspoorders verhoogd wordt.

Er is de voorbije maanden veel gezegd en geschreven over de contactopsporing en over de aanhoudende problemen met het systeem.

Intussen is wel de corona-app, de app die kan helpen bij contactopsporing, gelanceerd. Volgens minister Beke is de app intussen meer dan 800.000 keer gedownload.

Daarnaast is er volgens de CD&V-minister sinds de zomer al drie keer beslist het aantal contactopspoorders op te trekken, net omdat het aantal besmettingen blijft stijgen.

Nadat het aantal contactopspoorders in Vlaanderen in juli eerst werd teruggebracht tot 180 voltijdse medewerkers (VTE's), werd na de stijging van het aantal besmettingen in Brussel en Antwerpen een eerste keer opgeschaald met 125 VTE's. In september volgde een tweede opschaling met opnieuw 125 VTE's. "Gisteren (dinsdag, red.) is beslist om nogmaals 62,5 VTE callagents bij in te schakelen", aldus Beke in het Vlaams Parlement.

Volgens Beke telt Vlaanderen nu 436 voltijdse opspoorders in het call center. Dat aantal kan indien nodig opgetrokken worden tot 910. De CD&V-minister maakt zich sterk dat Vlaanderen voldoende capaciteit heeft en nog meer aankan. "Maar elk systeem kent zijn limieten", aldus Beke. Daarom hamert de CD&V-minister op het naleven van de nieuwe coronaregels.

Woensdagavond maakte Waals minister van Gezondheid Christie Morreale bekend dat ook in het Waals gewest de contactopsporing versterkt wordt. Tegen het einde van de week zullen er 160 voltijdse contacttracers aan de slag zijn, tegenover 135 vandaag. In Brussel zullen vanaf volgende week 165 contactopspoorders worden ingezet.

DRM • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: