Nieuws  >  COVID-19: Stock van miljoenen mondmaskers in 2015 en 2018 ondoordacht vernietigd

COVID-19: Stock van miljoenen mondmaskers in 2015 en 2018 ondoordacht vernietigd

BRUSSEL 07/10 - Voormalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft miljoenen mondmaskers laten vernietigen, zonder te controleren of ze nog goed waren. Dat blijkt uit onderzoek in het VRT-magazine "Pano" woensdagavond. Testen op restanten van die stock toonden aan dat de maskers nog in uitstekende staat zijn. Volgens experten hadden de vernietigde mondmaskers tijdens de eerste coronagolf mensenlevens kunnen redden.

In 2006 had de toenmalige Belgische regering een pandemieplan en een strategische stock met tientallen miljoenen mondmaskers in voorraad. Bij het uitbreken van de coronacrisis dit voorjaar bleek die voorraad niet meer te bestaan.

De mondmaskers waren opgeslagen in de kazerne van Belgrade, nabij Namen. De stockage liet te wensen over, waardoor een aantal maskers beschadigd raakten. Eind 2015 liet minister De Block een eerste deel van de maskers vernietigen. Vijf miljoen vervallen FFP2-maskers gingen de verbrandingsoven in.

De overblijvende 22 miljoen chirurgische mondmaskers bleven tot eind 2018 opgeslagen in de kazerne. Omdat het militair domein verkocht zou worden, besloot het kabinet van De Block ook deze maskers te laten vernietigen.

De chirugische mondmaskers hadden géén houdbaarheidsdatum en het was helemaal niet duidelijk of ze er slecht aan toe waren. Toch hebben de diensten van De Block nooit deze maskers getest op hun kwaliteit. Vernietiging bleek goedkoper dan ze elders op te slaan, aldus interne briefwisseling die "Pano" kon inkijken.

GEL • Belga

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: