Nieuws  >  COVID-19: Maatregelen in Brussel zijn "duidelijk signaal" dat situatie ernstig is (Marc Van Ranst)

COVID-19: Maatregelen in Brussel zijn "duidelijk signaal" dat situatie ernstig is (Marc Van Ranst)

BRUSSEL 07/10 - De maatregelen die Brussel genomen heeft in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus zijn "een sterk communicatief signaal" dat de situatie ernstig is. Dat was nodig in Franstalig België, stelt viroloog Marc Van Ranst woensdag.

Na crisisberaad over de Brusselse situatie is beslist om alle cafés en feestzalen in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest vanaf donderdagochtend 7 uur een maand lang te sluiten. Er wordt ook een alcoholverbod ingesteld in de openbare ruimte dat de klok rond geldt.

Van Ranst vindt die beslissingen wijs, zeker gecombineerd met de maatregelen die dinsdag op nationaal niveau zijn afgekondigd. Brussel heeft zich volgens de viroloog laten inspireren door Parijs, waar de cafés voor minstens twee weken toe blijven.

Verder is het ook een "sterk communicatief signaal, dat heel erg nodig was in Franstalig België". Volgens Van Ranst voelde men daar nog te weinig de urgentie van de stijging van het aantal besmettingen, "terwijl de experten in Vlaanderen er al een maand lang voor waarschuwen". Hij wijst erop dat in Wallonië en Brussel de coronacijfers sterker stijgen dan in Vlaanderen. Maar ook voor andere grote steden is dit een belangrijk signaal, volgens hem. 

Ook Marc Noppen, de CEO van het UZ Brussel, beseft dat het sluiten van de cafés "geen populaire, maar wel een moedige beslissing" is. Binnen een tiental dagen hopen ze het effect ervan te zien in de ziekenhuizen.

"Het was een noodzakelijke beslissing die misschien enigszins vermeden kon worden, indien er eerder ingegrepen werd. Maar het is goed dat er nu duidelijkheid is, ook al beseffen we dat het een weinig populaire beslissing is. Daarom is het ook moedig", stelt Noppen.

Aanpassing van meerdere door Belga gepubliceerde artikels. 

Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: