Nieuws  >  Zal de Vivaldi-coalitie aan de verwachtingen van de artsen kunnen voldoen? (Opinie)

Zal de Vivaldi-coalitie aan de verwachtingen van de artsen kunnen voldoen? (Opinie)

Opinie

BRUSSEL 09/10 - Vivaldi, een Italiaanse vioolvirtuoos en groot componist en nu ook een zeer jonge Belgische regering, waarvan ook de medische wereld zeer veel verwacht.

De regering die onlangs werd gevormd, bestaat uit zeven partijen (CD&V, SP.a (het toekomstige Vooruit), VLD, Groen, Ecolo, MR, PS) moet onder meer de economie van ons land weer aanzwengelen, de gezondheidssituatie verbeteren en het vertrouwen van de burgers herwinnen. Voorwaar geen gemakkelijke opdracht.

En ja, de kloof tussen de politieke wereld en de burgers is enorm. De politieke crisis en de Covid-19-pandemie hebben de zaken alleen maar verergerd.

Waarom?

Volgens mijn bescheiden mening omdat er niet wordt geluisterd naar de burgers, omdat de burgers door de politici opzij worden gezet. De vele aanslepende politieke crisissen hebben er natuurlijk geen goed aan gedaan.

De uitdagingen zijn enorm en er zijn tal van valkuilen.

Zal het een stabiele regering zijn? Met twee is het soms al moeilijk, maar met zeven partijen, die dan nog een verschillende kijk op de maatschappij hebben … Laten we hout vasthouden en hopen dat de regering het lang zal volhouden.

De gezondheidszorg werd de laatste jaren zwaar op de proef gesteld. Dat wordt een zware taak voor de nieuwe minister voor volksgezondheid Frank Vandenbroucke, die in de medische wereld goed bekend is. Toen hij minister voor sociale zaken was, zijn er grote spanningen geweest tussen hem en de medische wereld en zijn er zelfs stakingen geweest wegens de drastische besparingen in de klinische biologie, de radiologie …. Het verleden is wat het is. We moeten nu denken aan de toekomst, maar we mogen er wel lessen uit trekken.

De gezondheidssector werd de laatste jaren opgeofferd ten voordele van andere sectoren. Maar de huidige gezondheidscrisis bewijst dat de politiek inzake gezondheidszorg dringend moet worden herzien.

De Vivaldi-regering heeft dat begrepen en gaat voor een hogere groeinorm (2,5%) en een recurrente bonus van 1,2 miljard.

Gezien de vergrijzing van de bevolking, het schrijnende gebrek aan personeel (vooral verpleegkundigen), de constante technologische innovaties … is het hoog tijd het beroep op te waarderen, de werkomstandigheden te verbeteren en het loon van het personeel te verhogen.

Tijdens de Covid-19-crisis is er een schrijnend gebrek aan dialoog en communicatie geweest tussen de regering en de medische wereld. Er was totaal geen band tussen de politieke wereld en de acteurs op het terrein.

Het vertrouwen moet worden hersteld. Laten we die fundamentele band weer opbouwen.

Dus meneer de eerste minister Alexander de Croo, de jonge Vivaldi-regering, meneer minister Frank Vandenbroucke, ik reken op u voor een constructieve dialoog.

Voor ons ligt een blanco blad. Laten we zijn zoals Vivaldi, virtuoos, laten we de partituur samen schrijven.

Over de auteur
 
Dr. Alexandre Clotuche
 
45 jaar oud, gehuwd, huisarts in Oupeye sinds 2008, voorzitter van de gezondheidsraad van Oupeye, verantwoordelijk voor de zorg voor daklozen in Luik  (Carrefour Santé Social), bestuurder en oprichter van de burgergroep 'Take Care of Care', opgericht naar aanleiding van de Covid-19 pandemie om de gezondheidszorg in België te verbeteren. Gepassioneerd door politiek en geëngageerde burger.
 
MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Dr Alexandre Clotuche • MediQuality

Schrijf u gratis in

Om toegang te krijgen tot nationale en internationale medische informatie op al uw schermen.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: